ZAŠTIĆENO meso ‘z tiblice dobiva prvu kušaonicu u Hrvatskoj

Slanína i dimljeni, termički obrađeni komadi svinjskog mesa koji zriju najmanje 45 dana. To je, pojednostavljeno, ‘Međimursko meso ‘z tiblice’, gastronomski specijalitet, jedan od svega 18 hrvatskih prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran na razini Europske unije.

Nakon 11 godina rada na zaštiti, “Međimursko meso ‘z tiblice” upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Postupak zaštite oznakom izvornosti započeo je 2006. osnivanjem Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, a 2015. je pokrenut postupak zaštite oznake zemljopisnog podrijetla. Prošle godine naziv “Međimursko meso ‘z tiblice” zaštićeno je u Hrvatskoj, a potom je na razmatranje Europskoj komisiji poslan zahtjev za registraciju na razini Europske unije.

– S obzirom da u zakonskom roku nije bilo nikakvih prigovora od strane ostalih članica EU, “Međimursko meso ‘z tiblice” zaštićeno je oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU – kaže Jasmina Belošević, predsjednica Udruge. Svaki proizvođač odsa mora sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelom, proći kontrolu za usklađivanje sukladnosti sa specifikacijom i nakon dobivene potvrde može koristiti taj naziv.

– Unatoč svojoj konzistenciji i specifičnosti, ovaj proizvod na žalost nije dovoljno promoviran – ističe direktor Mesne industrije Vajda Vladimir Mesarić. Darko Đuran iz Slakovca u općini Nedelišće, koji godišnje proizvede oko pet tona mesa, upozorava pak da je danas proizvođača sve manje. On je meso ‘z tiblice (tiblica je posuda u kojoj meso zrije) počeo proizvoditi prije 17 godina, nadajući se da će proizvođača biti sve više, no zbog krize u poljoprivredi broj uzgajivača svinja drastično opada, a time i sirovina.

– Upravo će se u OPG-u Đuran u siječnju otvoriti prva hrvatska kušaona mesa ‘z tiblice, što je još jedan novi turistički proizvod i novi korak prema cilju da preko kvalitetne enogastronomije kao županija jačamo turizam, uz gospodarstvo, obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju – najavio je župan Matija Posavec nakon sastanka s predstavnicima Udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije