Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
VELIKA PROMJENA Jedna karta za autobus, vlak, tramvaj

VELIKA PROMJENA Jedna karta za autobus, vlak, tramvaj

Jedna vozna karta za, primjerice, brod, autobus i vlak ili za, recimo, vlak, autobus i tramvaj olakšala bi život mnogima koji putuju koristeći razne oblike javnog prijevoza.

Takav integrirani prijevoz putnika (IPP) uskoro će biti moguć i u cijeloj Hrvatskoj, nakon što stupi na snagu novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji je trenutačno u fazi javnog savjetovanja.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da će se tako stvoriti zakonski preduvjeti da IPP može zaživjeti u bilo kojem dijelu Hrvatske gdje zato postoji interes gradova, općina ili županija. Te jedinice lokalne i regionalne samouprave formirat će prometne uprave koje će onda s prijevoznicima sklapati ugovore o tarifama i usklađivati vozne redove.

– Najjednostavnije rečeno, IPP će funkcionirati tako da putnik s jednom kartom može koristeći, primjerice, autobus i vlak koji imaju jedinstven i putniku prilagođen vozni red, stići iz mjesta iz kojeg je krenuo na svoje odredište – objašnjavaju u Ministarstvu napominjući da je IPP dobro poznat i razvijen sustav u zapadnoj Europi koji nažalost kod nas dosad nije zaživio. Tako najrazvijenije zemlje kao što je Švicarska i Austrija imaju i najrazvijeniji integrirani javni prijevoz putnika.

U Švicarskoj su, kažu u Ministarstvu, svi vidovi prijevoza integrirani, uključujući i žičare, uspinjače i brodove na jezerima namijenjene za prijevoz putnika. Integrirana kartu danas je moguće koristiti s mjesečnom ili godišnjom kartom HŽ Putničkog prijevoza i ZET-a na području grada Zagreba. U Ministarstvu ističu da će o jedinicama lokalne i područne samouprave ovisiti koje će i kakve vrste prijevoznih karata biti na raspolaganju. 

– Ovom mjerom želimo olakšati prijevoz u Hrvatskoj te potaknuti sve korisnike da se sve više odlučuju za javne vrste prijevoza – jednako efikasno, brzo i uspješno kao s osobnim automobilom, ali puno lakše i opuštenije – poručuju iz Ministarstva. Pri tome ističe da u zemljama u kojima već postoji IPP integrirane karte ne samo da vrijede za sve vidove javnog prijevoza već i kao ulaznice ili kao osnova za popuste za sajmove, muzeje i ostalu kulturnu i turističku ponudu. Tako se ovim projektom, kažu, otvaraju vrata k potpunijoj i integriranijoj turističkoj usluzi. 

U Ministarstvu navode i da je najrealnije očekivati da će IPP najprije zaživjeti na širem području grada Zagreba ili pak na sjeveru Hrvatske. Naime, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija već su napravile brojne pripremne radnje, pa čak i osnovale poduzeće koje bi trebalo biti nositelj IPP-a na tom području. Tri sjeverne županije, Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka, izradile su svoj master plan uvođenja IPP-a i već rade na pripremi pilot-linija IPP-a.

U sustav IPP-a mogu biti uključeni svi prijevoznici koji djeluju na području integracije. Tako, na primjer, u saveznoj pokrajini Štajerskoj u Republici Austriji na području integracije, koje je po broju stanovnika usporedivo s gradom Zagrebom i Krapinsko- zagorskom i Zagrebačkom županijom, uslugu IPP-a zajedno pruža čak 60 prijevoznika. Za sada će integrirani prijevoz financirati onaj tko ga i naručuje – gradovi, općine i županije.

No u Ministarstvu naglašavaju da je za razvoj IPP-a, posebno za razvoj infrastrukture, nabavu vozila i informatičkog hardvera i softvera moguće povući sredstva iz fondova EU.  – Osim toga, uvođenje IPP-a optimizira troškovnu stranu sustava jer koristi prednosti različitih vidova prometa i povećava prihodnu stranu jer svugdje gdje je uveden IPP došlo je i do povećanja broja putnika i prihoda od prodanih karata – kažu u Ministarstvu u kojem za kraj sljedeće godine pripremaju novi zakon o integriranom javnom prijevozu koji će ga detaljno regulirati pa tako i načine i izvore financiranja.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!