Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
RAZVIJENOST Čakovec i Šenkovec najrazvijeniji u Međimurju

RAZVIJENOST Čakovec i Šenkovec najrazvijeniji u Međimurju

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo novi indeks razvijenosti županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Cilj novog indeksa razvijenosti jest ravnomjerni razvoj svih dijelova Hrvatske, a podaci prema kojima je novi indeks izrađen sakupljeni su u razdoblju od 2014. do 2016. godine.

Novi indeks razvijenosti ima osam skupina za gradove i općine, 4 iznadprosječne i 4 ispodprosječne, te dvije skupine za županije, 2 iznadprosječne i 4 ispodprosječne.

Prema novom indeksu razvijenosti, najrazvijeniji grad Međimurske županije je Čakovec i on je zasjeo na 56. mjesto (od 556. jedinica lokalne samouprave). Čakovec je jedini grad iz naše županije koji je u najvišoj, osmoj, razvojnoj skupini.

Iza Čakovca, na 182. mjestu, nalazi se Prelog i on je u šestoj razvojnoj skupini, dok je Mursko Središće na 236. mjestu u petoj razvojnoj skupini. Sva tri međimurska grada su u skupinama koje se smatraju iznadprosječno razvijenima.

Usporedbe radi, na prvom mjestu nalazi se Zagreb, dok su iza glavnog grada Hrvatske Dubrovnik, Poreč i Krk. Varaždin je također u najjačoj jakosnoj skupini  i on je zasjeo na 31. mjesto, dok je Koprivnica na 47. mjestu.

Od međimurskih općina na odličnom 66. mjestu i to u sedmoj skupini razvijenosti našao se Šenkovec. U šestoj skupini od općina je još samo Strahoninec na 155. mjestu. Među iznadprosječno razvijenim općinama u petoj skupini iz Međimurja su: Nedelišće na 190. mjestu, Sveti Juraj na Bregu na 219., Sveta Marija na 235., Donji Kraljevec na 244. i Pribislavec na 251.

Ostale međimurske općine su u skupinama od 4 do 2 i one spadaju u tzv. potpomognuta područja, odnosno, ispodprosječno su razvijene.

Što se županija tiče, Varaždinska županija je na osmom mjestu i nalazi se u drugoj razvojnoj skupini, dok je Međimurska županija na devetom mjestu, u istoj razvojnoj skupini.

Dok samo rangiranje nije laskavo, upravo oni nerazvijeni mogu očekivati najveću pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u narednim godinama. Novi indeks razvijenosti izradit će se 2021.

Detaljne podatke možete potražiti na linkovima ispod:

>>> Indeks razvijesnosti za gradove i općine

>>> Indeks razvijenosti za županije

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!