AMERIČKA POSLA Multimilijunaš zaposlio superuhljeba

Naša tvrtka Zero Global Waste potpisala je kratkoročni ugovor o konzaltingu s Mladenom Jozinovićem vezano uz njegovo znanje o zbrinjavanju komunalnog krutog otpada u regiji – kaže za Večernji list Jeff Blackard, američki biznismen koji ima nove velike poslovne planove u ovom dijelu Europe, uključujući i Hrvatsku uz koju je, kaže, emocionalno vezan već dvadesetak godina.

Potpuna novost

U Zagrebu je, na adresi Tituša Brezovačkog 2, prošle jeseni njegova korporacija osnovala tvrtku Zero Global Waste, registriranu za obradu i zbrinjavanje neopasnog otpada. U sudski registar upisana je u listopadu, a osnivač je Zero Global Waste iz SAD-a, iz teksaškog McKinneya.

Za direktora je postavljen Christopher James Duzich, a kao konzultant je zaposlen bivši direktor tvrtki Piškornica i Piškornica sanacijsko upravljanje iz Koprivničkog Ivanca Mladen Jozinović, kojeg su neki mediji nazvali “superuhljebom” nakon što je sam sebi isplatio milijunski bonus za uspješno poslovanje.

Učinio je to navodno bez znanja suvlasnika Piškornice, četiriju sjeverozapadnih županija i općine Koprivnički Ivanec, pa ga je Nadzorni odbor u prosincu prošle godine smijenio i zaprijetio sudskom tužbom ako ne vrati novac. Prema posljednjim informacijama, novac nije vraćen. Jozinović je podigao buru u javnosti i u listopadu, kad je počeo govoriti o izgradnji kogeneracijskog postrojenja, neke vrste energane, u Piškornici, što je izazvalo revolt stanovnika i lokalnih političara, pa se od te ideje odustalo.

Američkom milijunašu “rep” koji se vuče za Jozinovićem ne smeta jer su korporacijski odvjetnici pročešljali ugovore i zaključili da nema zloporabe oko isplate bonusa. Blackard, koji želi Jozinovića u svom timu jer se nakon ulaganja u turizam na jadranskoj obali okreće biznisu s otpadom, kao vlasnik tvrtke Blackard Global početkom srpnja prošle godine bio je u Varaždinu, gdje je u prostorijama HGK – Županijske komore Varaždin održan sastanak na kojem je sudjelovao i Zvonko Magić, predsjednik uprave tvrtke Energy Plus iz Ludbrega.

– Razgovaralo se o nastavku suradnje i ulaganju na području transfera nove tehnologije u proizvodnji strojeva za reciklažu i posebnu obradu otpada u gorive brikete te proizvodnji energije iz otpada. Ova suradnja omogućila bi uključivanje lokalnog gospodarstva i integraciju proizvodnje više domaćih tvrtki za globalno tržište – poručili su iz HGK.

Vezano uz Jozinovićev angažman, Magić kaže da su američki kolege stupili s njim u kontakt nakon što je ostao bez posla u Piškornici, a do tada ga nisu poznavali. Blackard je na sastanku u ŽK Varaždin rekao da će se otvoriti stotine, a možda i tisuće radnih mjesta.

Blackard je rekao da će o novoj tehnologiji koja bi pomogla u uklanjanju odlagališta otpada govoriti kad ponovno dođe u Hrvatsku, između 4. i 8. veljače.

– Trenutno nemamo formalne partnere u Hrvatskoj, ali planiramo ih. Razgovarali smo s nekoliko tvrtki – rekao je Blackard. O tehnologiji kaže samo da je novi američki izum koji će krajem ljeta prvi put pokazati u jednoj od zemalja istočne Europe i dodaje da dolazi u Hrvatsku više od 20 godina i da je sagradio selo Adriatica u SAD-u u čast hrvatskog naroda.

Sastao se i s Bandićem

Predložak za hrvatsko selo u Teksasu bio je Supetar na Braču. Susreo se, dodaje, dva puta i s predsjednicom Grabar-Kitarović kako bi pomogao oko pregovora o oporezivanju između dviju država, a prije osam godina se susreo i sa zagrebačkim gradonačelnikom Bandićem, na sastanku s lokalnim čelnicima o investiciji u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije