Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
APSURD! Prelogu prijeti kazna zato što odvaja najviše otpada

APSURD! Prelogu prijeti kazna zato što odvaja najviše otpada

Već prvi dan primjene Vladine uredbe o gospodarenju otpada u Prelogu smanjio se broj ispražnjenih kanti za otpad za 11 posto. Hrvatski rekorderi su jer su odvajali gotovo 60 posto otpada, a sad su još bolji. Prošle godine je 35.000 stanovnika Preloga i okolnih općina proizvelo više od 7000 tona otpada, a reciklirali su oko 4000 tone.

Ministrovo obećanje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Unatoč tome, Prelogu ove godine prijeti kazna od 25.000 kuna jer ne recikliraju dovoljno. Iako zvuči apsurdno, prema pravilima, svi moraju povećati razdvajanje otpada za 50 posto u odnosu na 2015. godinu, kad je Prelog već naveliko reciklirao. Zbog svojih dosadašnjih uspjeha u recikliranju, Prelog mora odvajanje povećati za 20 posto.

- Treba doraditi Uredbu i već imamo naznake da će se to napraviti. Inače, oduševljen sam rezultatima koje je uredba polučila preko noći. Na stotine jedinica lokalnih samouprava donijele su dokumente koje su godinama odgađale i to je fantastično – komentirao je direktor Siniša Radiković za 24sata.

Žuti i crveni kartoni

Prelog je kao ogledni primjer kako se to radi posjetio ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić te obećao kako će apsurd riješiti i da Prelog neće morati platiti kaznu.

- Vjerujem ministru da će to riješiti te da neće biti kazne – rekao Radiković.

U Prelogu odbačenu stolariju i namještaj melju pa koriste za proizvodnju iverice. Magnetima izdvajaju rukohvate, čavle i zakovice u metal za reciklažu, a s tapeciranog namještaja skidaju tkanine i izvlače opruge. Kupili su strojeve za sortiranje otpada domaće tvrtke Tehnix i njima sakupljeni papir dodatno sortiraju na tri vrste, plastiku na šest vrsti, a metal na aluminij i lim. Tako sortiranu sirovinu mogu skuplje prodati.

Sustav na koji se Zagreb tek sprema oni su odavno uhodali. Svaki kamion ima tablet i tri kamere koje snimaju prikupljanje otpada. Sve se čuva četiri mjeseca zbog eventualnih pritužbi.

- Oko tri posto građana i dalje krši zakon. Prvi put im na kantu objesimo žuti, a drugi put crveni karton kao opomenu. Tek potom idu kazne. Učimo ih tako da u komunalni otpad ne smije ići pepeo ili pelena u plastiku - kaže Radiković.

Uz sortirnicu otpada, imaju i kompostanu.

Besplatni supstrat

- Stanovnici Goričana odbili su gradnju kompostane. Govorili su da će smrdjeti i zagađivati okoliš, a danas im je možda žao što je u susjednoj općini - ispričao je naš sugovornik.

Ponosno pokazuje kompostanu u kojoj ne smrdi i gdje se iz banana, granja, božićnih jela, lišća i ljuski luka svake godine proizvede milijun litara komposta. Svako domaćinstvo jednom na godinu dobije vreću od 50 litara supstrata proizvedenog od njihova organskog otpada.

U Prelogu i okolici nema ni zelenih otoka koji često nagrđuju mjesta.

- Maknuli smo ih i otpad rješavamo na kućnom pragu. Zato nemamo ružnu sliku otoka zakrčenih smećem - poentira direktor Radiković za 24sata.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!