Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
TERETNI PROMET Sastanak Grada Mursko Središće s Hrvatskim cestama

TERETNI PROMET Sastanak Grada Mursko Središće s Hrvatskim cestama

Već dugi niz godina Grad Mursko Središće bori se sa teretnim prometom koji je ulaskom u Europsku uniju dosegnuo apsolutno neprimjereno stanje sigurnosti, opterećenosti ceste i zgrada uz nju, a naravno da je i problem zagađenja vrlo prisutan.

Do ulaska u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine preko graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci te nadalje preko centra grada iz svim naselja do Čakovca prometovalo je oko 5.000 teretnih vozila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ulaskom u Europsku uniju promet je počeo drastično rasti te je dosegao čak do 18.000 teretnih vozila mjesečno.

Odmah čim je problem uočen iz Grada se je reagiralo prema svim mjerodavnima za taj problem tako su kontaktirane Hrvatske ceste, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Vlada Republike Hrvatske, predsjednica Republike Hrvatske, župan Međimurske županije, saborski zastupnici te je od svih zatražena pomoć u što bržem rješavanju novonastale situacije.

Na više sastanaka u Hrvatskim cestama i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture iskazano je razumijevanje za ovaj problem te su Hrvatske ceste u tom cilju financirale i dale izraditi prometni elaborat smještaja buduće zaobilaznice i mosta u prostor, a temeljem već prije izrađenog idejnog rješenja koje je usuglašeno sa Općinom Lendava iz Slovenije, a financirano od strane županije Međimurske.

Prošle godine u posjetu Gradu Mursko Središće bio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te je na licu mjesta upoznat sa problemom teretnog prometa.

Obećao je tada da će od 1. srpnja 2017. biti zabranjen tranzitni promet preko našeg graničnog prijelaza međutim zbog pravila Europske unije o nediskriminaciji to nije bilo moguće provesti.

Moguće rješenje za zabranu tranzitnog prometa nalazi se u prekategorizaciji graničnog prijelaza iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet te su u tom pravcu odmah pokrenute aktivnosti.

Također je naloženo Hrvatskim cestama da se izrade potrebite studije, a za koje su obvezni prethodni dokumenti za samo projektiranje.

Trenutno se izrađuje studija izvodljivosti projekta novog mosta i zaobilaznice te su predstavnici Hrvatskih cesta – direktor Sektor za razvoj i strateško planiranje Tomislav Cvetko, Sanja Bogdanović i projektanti Hrvoje Ivanković i Domagoj Bublić danas s gradonačelnikom Draženom Srpakom i stručnim službama odradili sastanak na tu temu i ujedno prezentirali dosadašnje analize stanja dobivene kroz rad na studiji izvodljivosti.

Na jesen ove godine najavljena je izrada studije utjecaj na okoliš, a s obzirom što je riječ o zaštićenom krajoliku rijeke Mure će vjerojatno biti vrlo zahtjevan dokument.

Iz Grada Mursko Središće izrazili su zadovoljstvo prema Hrvatskim cestama na dosad učinjeno ali također i zahtjev da se na projektu radi i brže i konkretnije.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!