RASTE CIJENA Za kilogram banana odvajat ćemo uskoro više od 15 kuna…

Banane su krajem veljače poskupjele za čak 30 posto i sad im je cijena između 10 i 13 kuna po kilogramu. Miljenko Preložnjak iz tvrtke Pacific Fruit, koja je jedan od najvećih uvoznika banana za Hrvatsku, kaže kako bi cijena uskoro mogla porasti na 15 kuna po kilogramu.

– Razlozi su jednostavni, proizvodnja banana u svijetu je puno manja od potražnje. U Filipinima, koji su golemi izvoznik i opskrbljuju velika tržišta Kine i Saudijske Arabije, vremenske nepogode uništile su proizvodnju – rekao je za 24sata.

Dodao je i kako su u Srednjoj Americi, koja je golemi izvoznik banana za europske tržište, bile suše i poplave.

– Zanimljiva je situacija u Ekvadoru. Oni su najveći izvoznik banana na svijetu, no količina koju proizvedu nije dovoljna za pokrivanje svjetskih tržišta. Taj kronični nedostatak je razlog zbog kojeg je roba skupa. A i kod nas se cijene mijenjaju prema stanju na svjetskom tržištu – kaže Preložnjak.

Nimalo ohrabrujuće za hrvatske građane, Preložnjak je za kraj rekao kako će cijena banana po kilogramu i dalje rasti.

– Realno, možemo očekivati kako će maloprodajna cijena po kilogramu biti veća od 14, možda i 15 kuna. Tržište diktira cijenu i to moramo prihvatiti – kazao je.

Prema najnovijim informacijama, kilograma banane u Njemačkoj prodaje se za 7,5 kuna, u Engleskoj za 6,5, a u Češkoj za 9 kuna, U Italiji je cijena banana gotovo identična našoj. Kilogram stoji 12,6 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije