VIDEO I FOTO ‘Jeden grunt’ – kućni sajam domaćih proizvoda u Oporovcu

Često možemo čuti kako je proaktivnost jedna od glavnih odlika nas Međimuraca i kako, ako nešto zaista želimo uvijek nađemo način da to i realiziramo.

Jedan od primjera koji dokazuje da to zaista jest tako je i kućni sajam vlastitih proizvoda koji je u subotu održan na seoskom imanju OPG-a Jasminke Zadravec u Oporovcu. Održavanje sajma nije spriječila ni kiša koja je padala cijeli dan.

– Kućni sajam organiziraju obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja donjeg Međimurja. Uz OPG Jasminka Zadravec, danas su svoje proizvode predstavili OPG Dean Hunjadi, Holera d.o.o., OPG Bojan Dominić i Udruga medara Nektar Prelog – rekao nam je Stjepan Zadravec koji je krenuo stopama mame Jasminke i tate Stjepana.

Sajam nosi simboličan naziv ‘Jeden grunt’, a u sklopu njega posjetitelji su mogli okusiti i kupiti vrhunski proizvodi domaćih poljoprivrednih gospodarstava (bučino ulje, prirodni sok od jabuke, domaći med, kozji sir i mnoge druge), a ujedno smo mogli naučiti kako se peče domaći kruh ispod peke, na koje načine se može koristiti sirutka, kako nastaje bučino ulje i mnoštvo drugih korisnih i zanimljivih informacija vezanih uz zdrav život i važnost konzumiranja domaćih prehrambenih proizvoda.

Za djecu je bila organizirana radionica pod nazivom ‘Pomazi meee’ putem koje su se najmlađi mogli upoznati i igrati s kozama i tako steći jedno novo, nezaboravno iskustvo. – Upriličili smo i izložbu starih fotografija koje su zabilježile trenutke života na seu koji nestaju, ali dobivaju nove oblike s drugačijim promišljanjem. Sve ovo činimo da današnji konzumenti – ljubitelji domaće hrane osjete, okuse i nauče nešto novo i iz prve ruke osjete način života te da ih mi motiviramo da u što većem broju odlaze na slična gospodarstva po domaće proizvode – rekao nam je Stjepan.

Valja naglasiti kako su svi spomenuti OPG-ovi članovi LAG-a Mura-Drava te kako su upravo kroz razne manifestacije na kojima su sudjelovali kao dio LAG-a ostvarili kontakte i poznanstva koja su rezultirala ovakvim oblikom suradnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije