SLOVENCI ne žele hrvatske radnike još dvije godine

Vlada Mire Cerara u kratkom je priopćenju navela kako je cilj predloženog zakona da se to pitanje uskladi sa stanjem na tržištu rada u Sloveniji, te tako osigura njegova stabilnost u iduće dvije godine.

O odluci hoće li slovensko tržište rada za hrvatske državljane ostati zatvoreno punih pet godina nakon ulaska Hrvatske u EU Slovenija mora obavijestiti Europsku komisiju do kraja lipnja, prenose slovenski mediji, no prijedlog vlade izazvao je kontroverze, a bilo je drukčijih prijedloga i u samoj vladi, navode neki slovenski mediji.

Priopćenjem se oglasila Slovenska gospodarska komora, ocijenivši da bi to bio pogrešan potez i “autogol” za Sloveniju, odnosno njezino gospodarstvo, te pozvala vladu da prijedlog zakona povuče iz postupka, a zastupnike ako dođe do glasovanja da ga ne podrže, piše Poslovni.hr.

Bude li takav zakonski prijedlog prihvaćen, on će dvije iduće godine zapravo dodatno destabilizirati slovensko tržište rada jer ćemo i dalje sve više ovisiti o zapošljavanju stranih državljana ako želimo sačuvati sadašnji razvojni zamah, naveli su u slovenskoj gospodarskoj komori, ocijenivši da je prijedlog vlade “sporan i štetan”.

Neki mediji navode da je protiv produžavanja ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada bila ministrica za rad i obitelj Anja Kopač Mrak iz kvote socijalnih demokrata (SD).

Neki mediji navode međutim da je slovensko tržište rada hrvatskim tražiteljima posla relativno nezanimljivo jer razlike u plaćama nisu tako velike kao u odnosu na zapadnoeuropske zemlje koje su glavni cilj onih koji posao traže u Europskoj uniji. Neki upozoravaju da su za zapošljavanje u Sloveniji često vrlo zainteresirani hrvatski studenti koji završe studije na slovenskim fakultetima, ali da se oni po postojećim zakonskim propisima, ne mogu prijaviti u Sloveniji na zavod za zapošljavanje, odnosno uključiti u tržište rada kao tražitelji prvog zaposlenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije