ODLUČENO Grad i susjedne općine za 2,6 milijuna kuna kupile Murs – ekom

Komunalno poduzeće ‘Murs – ekom’ d.o.o. Mursko Središće kvalitetno i uspješno djeluje već 24 godina na području grada Mursko Središće i okolnim mjestima. Tvrtka sustavno njeguje i razvija dobru radnu klimu i odnose prema svojim zaposlenicima i suradnicima, što je i dokaz nagrada dugogodišnjem komunalnom djelatniku Marijanu Juroviću od strane Hrvatske turističke zajednice u kategoriji “Čovjek ključ uspjeha”.

U promišljanju daljnjeg unapređenja sustavne brige za okoliš te time očuvanja zdrave prirode Grad Mursko Središće prije nekog vremena krenuo je i u razvoj vlastitog komunalnog poduzeća “Murkom”, a zbog bržeg puta za uspostavu punog sustava brige o očuvanju okoliša kroz organizirani sustav i selekcije smeća u rujnu 2017. godine pokrenuta je aktivnost moguće kupnje tvrtke Murs – ekom temeljem njihova pisma namjere o prodaji tvrtke, na što je Grad iskazao interes o realizaciji te kupoprodaji istog.

Grad Mursko Središće je sa vlasnicima komunalnog poduzeća održao niz sastanaka na kojima su se dogovarale aktivnosti o kupoprodaji. Gradonačelnik Dražen Srpak je u nedjelju, 25. ožujka 2018. godine održao sastanak s vlasnicima komunalnog poduzeća, pročelnikom Jedinstvenog upravnog odjela Miljenkom Štefanićem i savjetnicima oko Murs – ekoma, Jurajem Zadravcom i Marijanom Kraljić, na kojem je postignut krajnji sporazum oko cijene komunalnog poduzeća “Murs-ekom” u vrijednosti od 2.627.364,40 kuna, a utvrđene su i dugoročne obveze Murs – ekoma u iznosu od 262.071,70 kuna te je krajnji iznos za isplatu 2.365.292,70 kuna, a sve to prema analizi poslovanja i procjenama vještaka koje su prethodno izvršene.

Gradonačelnik Dražen Srpak ujedno je danas održao i sastanak s načelnicima susjednih općina na kojem je dogovorena aktivnost oko uključenja istih u vlasničku strukturu komunalnog poduzeća te su se općine Sv. Martin na Muri, Podturen, Selnica i Vratišinec izjasnile da žele ući u vlasničku strukturu Murs- ekoma sa po 5% udjela.

Tako će Grad Mursko Središće nakon preuzimanja posjedovati 80% vlasničkih udjela, ostale općine 20%, a poduzećem će se zajednički upravljati. Nakon postignutog dogovora oko cijene komunalnog poduzeća kreće se s procedurama prijenosa udjela. Predviđeni rok za sve procedure potrebite oko prijenosa udjela, tj. kupovine tvrtke Murs – ekom je do mjesec dana.

Odluke o kupnji temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, bit će stavljene na dnevni red Gradskog i općinskih vijeća, a odluke o kupnji moraju biti usvojene većinom glasova kako bi se sama kupnja realizirala.

– Gradu Mursko Središće i susjednim općinama jako je važan čisti i uredni okoliš sa naglaskom na svakodnevno uređenje Grada te urednost i čistoća na svakom koraku. Jako je važno da se građani u mjestu u kojem žive osjećaju ugodno, a sustav koji to omogućava mora biti dobro uređen. U tom pravcu proteklih godina uloženi su veliki napori te je sanirano odlagalište smeća Hrastinka, a i neke druge takve lokacije po općinama.

Nakon realizacije vlasništva nad Murs- ekomom kreće se u modernizaciju tvrtke, naravno s naglaskom na prijave na EU fondove, nacionalne programe Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša – kaže Dražen Srpak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije