HORVAT ‘Za pet godina nitko ne bi smio imati plaću manju od tisuću eura’

U prostorijama županijske Gospodarske komore održana je sjednica Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije u Međimurju. Osim što se razgovaralo o trenutnom stanju ove vodeće međimurske industrije, na dnevnom redu je bilo i profesionalno usmjeravanje učenika koji se školuju za strukovna zanimanja, odljev stručnih kadrova u inozemstvo te konkurentnost na tržištu.

>>> MEĐIMURSKI METALCI Niz konstruktivnih rasprava i prijedloga za bolje sutra

Predsjednik Strukovne grupe Đuro Horvat i dalje je pun optimizma, ali i ideja za unapređenje stanja, ne samo u međimurskom, već i gospodarstvu na državnom nivou, a dobar odnos sa susjednim zemljama ističe kao ključ za unapređenje slobode tržišta. Horvat je još jednom naglasio ogroman potencijal metaloprerađivačke industrije na ovim prostorima, no i sve veći problem odlaska stručnih kadrova te radne snage.

Horvat proziva državu za neracionalan odnos prema gospodarstvu te dodaje kako i na razini županije ima još dovoljno mjesta za unapređenje stanja. Hrvatska gospodarska komora bi, prema Horvatovim riječima, trebala voditi drugačiju, odnosno otvoreniju politiku što bi uvjetovalo i pristojnije mirovine.

Model strukovnog obrazovanja kakav se primjenjuje u Austriji, dodao je Horvat, bio bi efikasan i u Hrvatskoj te bi se na taj način dobili obrazovani i stručni ljudi u industriji, tim više što se tržište i razvoj tehnologija u današnje vrijeme vrlo brzo mijenjaju. Za pet godina u Međimurju, nitko ne bi smio imati manju plaću od 1,500 eura, zaključio je Horvat je naglasio kako je to zadaća svih vodećih u županijskim i gradskim tijelima.

Nazvavši politiku pretromom, koja ima previše prazničnih, a premalo radnih dana, Horvat je na samom kraju spomenuo model vlastitie tvrtke koja stimulira radnike, ali i ulaže u lokalnu zajednicu, piše Radio1.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije