Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
REVIJA AUTOHTONIH SORTI Najbolji Cmrečnjakov Pušipel prestige!

REVIJA AUTOHTONIH SORTI Najbolji Cmrečnjakov Pušipel prestige!

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba 13. i 14. travnja u Laubi u Zagrebu, organizirala je prvu reviju hrvatskih vina autohtonih sorti pod nazivom Vina od davnina. Vinari su tako mogli na jednom mjestu predstaviti izvornu vinsku baštinu, a prethodno je i održano ocjenjivanje vina.

Najbolje ocijenjeno vino dolazi iz Međimurja - ono je Pušipel prestige - izborne berbe 2011., a proizvodi ga Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak iz Svetog Urbana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šampion u kategoriji bijelih vina regije Kontinentalna Hrvatska je Škrlet 2017. vinarije Voštinić-Klasnić, Graberje Ivaničko, dok je istu titulu regije Primorska Hrvatska odnio Pošip 2017. vinarije Milan iz Kaštel Novog. Najbolje vino u kategoriji crvenih dolazi sa Pelješca, naravno Dingač - Plavac mali crni 2015. vlasnika Ivo Violić "Jurica vina".

Ta i mnoga druga vina se mogu kušati u Laubi, te je stoga ovaj događaj privukao brojne hedoniste. I politika je dala svoj obol događaju, a resorni ministar Tomislav Tolušić predvodio je svečanost otvorenja i obišao izlagače.

- Raduje me ova inicijativa da se prvi put na jednom mjestu okupe i predstave vina proizvedena isključivo iz hrvatskih autohtonih sorti. Budućnost hrvatskog vinarstva krije se upravo u ovom potencijalu kojeg imamo priliku vidjeti danas. I država će pomoći na tom putu, rekao je Tolušić.

Dodao je da u suradnji s vinarima donose novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim će se povećati iznosi financiranja, nadoknadit će se  gubitak dohotka, a uvodi se i nova mjera promidžbe s 80% povrata novca, piše Agroklub.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!