Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
PANA I AUSTRIJANCI U tvornicu parketa ulažu deset milijuna eura

PANA I AUSTRIJANCI U tvornicu parketa ulažu deset milijuna eura

U Turopolju, u kojem se drvna industrija počela razvijati još 1911. godine, sve je spremno za investiciju vrijednu 10 milijuna eura, koja će to područje pretvoriti u značajan centar za proizvodnju višeslojnih parketa u Europi. U drvnoj industriji u Hrvatskoj zaposleno je oko 23.000 radnika, a tvrtke iz te branše drže desetak posto udjela u izvozu.

Zajednički projekt čakovečke tvrtke Pana i partnera iz Austrije donijet će stotinu novih radnih mjesta i znatno povećanje izvoza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Weitzer Parkett je naš dugogodišnji partner, potpisali smo joint venture sporazum i krenuli u zajednički investicijski projekt. Turopolje ima više od stotinu godina tradicije u drvnoj industriji i po njoj je prepoznatljivo u svijetu. Ovim iskorakom postajemo vodeća tvrtka u drvnoj industriji u Hrvatskoj po prihodu i količini proizvodnje i gotovog proizvoda. S obzirom na prirodne resurse koje imamo u Hrvatskoj, važno je da se i dodana vrijednost stvara u Hrvatskoj, tim više što je hrvatski parket prepoznatljiv u Europi – kaže Nikolina Babić u ime vlasnika Pane.

Otkako je ta tvrtka preuzela bivši DIP Turopolje iz Velike Gorice, proizvodnja parketa je osuvremenjena. Novi će pogon biti opremljen još modernijim visokosofisticiranim strojevima, čime će se postići i bolji uvjeti rada, ističe N. Babić i dodaje da je projekt ujedno i velik gospodarski iskorak za lokalnu zajednicu.

Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo sirovine za tvrtke koje izrađuju finalne proizvode, a tzv. Pismo razumijevanja o nabavci trupaca koje su potkraj prošle godine potpisali Udruženje drvno-prerađivačke industrije u HGK i Hrvatske šume, pomoglo je u planiranju proizvodnje i razvoja.

– Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s HGK napravilo velik iskorak u razvoju i stabilnosti drvne industrije. I pilane će se dalje razvijati, a tvrtke koje se bave finalnom proizvodnjom danas su najvećim dijelom na zdravim nogama. Potražnja za hrastom je ogromna – napominje N. Babić.

Najavljuje da će rast ostvariti s istom količinom trupaca koja je do sada ugovarana s Hrvatskim šumama. Pod šumom je danas oko 48 posto hrvatskog teritorija, i proizvođači smatraju da se korištenje tog materijala u gradnji i uređenju domova, hotela i poslovnih prostora treba povećati. HGK je još 2007. u suradnji s ministarstvom i Hrvatskim šumama pokrenula kampanju “Drvo je prvo”, s dobrim odjekom.

– Poraslo je zanimanje za našim proizvodima od drva. Naš je višeslojni parket ekološki jer koristi manje visoko vrijedne sirovine za jednaku površinu gotovog poda, i to je trend koji pratimo – kaže.

U pogonu u Turopolju čak 90 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu. Trenutno je zaposleno 147 radnika, a nakon otvorenja nove proizvodne linije početkom iduće godine bit će ih oko 250. Proizvodit će se do milijun četvornih metara parketa godišnje.

U Pani ne očekuju probleme s pronalaskom radne snage, tim više su prošle godine podigli plaće za 10 do 15 posto. Austrijski partner Weitzer Parkett će dovesti tehnologiju za proizvodnju višeslojnog parketa i svojom prodajnom mrežom omogućiti pristup svjetskom tržištu jer se 20 posto parketa planira plasirati izvan Europe.

Zajedničko je objema tvrtkama i to što su obiteljske. Weitzer Parkett osnovana je 1831. godine i jedan je od deset najvećih proizvođača parketa u Europi, sa 75 milijuna eura prometa prošle godine i 550 zaposlenih. Pana postoji od 2002. godine, zapošljava 147 radnika koji proizvedu 350.000 četvornih metara masivnog parketa i seljačkih podova, uglavnom od hrasta. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!