PRELOG ‘Tvrtkama smo bile prestare, a sad traže i umirovljenike’

Deset nezaposlenih žena u Prelogu prekvalificiralo se u gerontodomaćice i radit će za minimalac – dvije godine

Zbog iseljavanja mladih u inozemstvo priliku za posao dobile su nezaposlene osobe koje su poslodavci odbijali jer su prelazile 40 ili 50 godina. Bile su im prestare. Sad u tekstilnim i obućarskim tvrtkama ugovore, one o djelu, nude i umirovljenicima!

– Prije je dobna granica za zapošljavanje bila 38 godina, a sad kad su mladi otišli van, sad smo i mi stariji dobili priliku. U jednoj sam obućarskoj tvrtki prije, mislim da je to bilo prošle godine, bila na probnom radu i zadovoljila, no u upitniku je pisalo da je dobra granica 38.

Sad uzimaju sve, čak i umirovljenike na ugovor o djelu jer nemaju radnika. Sad su im i oni dobri. Na žalost, još se premalo kod nas cijeni rad – kaže Božica Ružman (54) iz Preloga, koja je ovih dana prošla prekvalifikaciju za gerontodomaćicu i od 1. svibnja počinje pomagati starijim osobama u projektu “Pomozi, zaposli, usreći”, dijelu šireg programa “Zaželi”, koji nudi minimalne plaće ženama koje se ubrajaju u skupinu “teže zapošljivih”.

Sad su dobile posao na dvije godine, koliko projekt traje.

– Grad Prelog dao nam je priliku i nas deset žena prošlo je obuku na Pučkom otvorenom učilištu. Po struci sam građevinska tehničarka, ali radila sam druge poslove, uz ostalo i u MTČ-u. Imam 28 godina staža i nakon ove dvije godine koje ću odraditi kao gerontodomaćica, i eventualno uz neku doplatu staža, moći ću u mirovinu. Dugo sam tražila posao, a u poduzećima su me odbijali jer sam im bila prestara – kaže B. Ružman, koja je jučer, zajedno s kolegicama koje su prošle obuku, preuzela i bicikle kojima će putovati do starijih osoba o kojima će skrbiti.

Sličan je posao, ali u Austriji, radila Vesna Naranđa (58). I ona je prošla više radnih mjesta, od Građevinskog kombinata Međimurje do komunalnog poduzeća Pre-kom.

– Nezaposlena sam, pripadam starijoj generaciji i posao gerontodomaćice mi je prilika da radni vijek završim radeći. Osim toga, to je human posao. Imam iskustva jer sam u Austriji radila nešto slično, a u posljednje vrijeme dosta žena odlazi raditi taj posao u inozemstvo.

No, nije ni vani sve sjajno. Jedan mjesec si tamo, 24 sata na dan s korisnikom, a onda si jedan mjesec doma. Plaća je 1200 eura, znači po 600 eura mjesečno – iznosi iskustva iz Austrije. Veseli se poslu u Prelogu.

U Hrvatskoj je na burzi 40.248 nezaposlenih osoba u dobi od 45 do 54 godine i 39.741 starija od 55. To je 45 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije