VIDIKOVAC Originalnost arhitekata rezultirala budućom atrakcijom

Na jednom od najljepših turističkih mjesta u Međimurju arhitekti Bojan i Igor Perhoč zajednički su dizajnirali originalan Vidikovac.

Cijeli proces projektiranja, od početnih ideja do završnog dizajna, trajao je otprilike tri mjeseca.

Ideja za gradnju vidikovca na Mađerkinom bregu kraj Štrigove postoji već dulje vrijeme, a neposredan povod realizaciji projekta bio je otvaranje jednog visine 42 metra kraj Lendave.

– Međimurska županija naručila je od nas izradu idejnog rješenja. Projektni zadatak dobiven od Međimurske županije bio je istražiti mogućnost izgradnje sličnog vidikovca na Mađerkinom bregu, kažu Bojan i Igor.



Projektni zadatak bio je svojevrsni ‘nerješiv zadatak’ u odnosu na zadanu lokaciju koja je sama po sebi vidikovac.

Lokacija Mađerkin breg iako je prostorno i morfološki izuzetna, turistički i prometno je izolirana. Osim toga lokacija dodatno statički ne omogućuje smještaj veće građevine.

– Smatrali smo da je gradnja velikog vidikovca na Mađerkinom bregu neracionalna pa smo odlučili da projektantske napore usmjerimo u kvalitetan dizajn i originalnost, dodaju.

Slijedom te ideje razvijena je ideja vidikovca, investicijski prihvatljivog, ali s dodanom turističkom i ambijentalno-tradicijskom vrijednošću i to na 3 lokacije – Mađerkin breg, Vukanovec i Gradiščak kod toplica Sveti Martin – koji bi bili poveznica nekadašnjih, sadašnjih i budućih turističkih lokacija.

Dizajniran je vidikovac od lameliranog drva zvjezdastog tlocrta i s graditeljima orgulja Josipom Mihaljevićem iz Male Subotice i Antonom Škrablom iz Rogaške Slatine razvijen je model ‘goričkih svirala’ kojima će u vidikovac biti uključen značajan tradicijski element Međimurja – melodija međimurske popevke!

Arhitekti kažu kako je zvjezdasti tlocrt vidikovca inspiriran poznatom međimurskom popevkom Vuprem oči.

Gorička svirala omogućuju dva načina stvaranja zvuka – pomoću hvatača vjetra na vrhu vidikovca i pomoću muzičkog mehanizma na zračne mjehove.

Hvatačem vjetra usmjerava se zračno strujanje u sistem muzički dimenzioniranih cijevi koje stvaraju ‘zračne melodije’, a muzički mehanizam na zračne mjehove aktivira se ubacivanjem novca nakon čega se može izabrati jedna od ponuđenih karakterističnih međimurskih popevki.

Aktivacijom goričkih svirala za popevku isključuje se dio goričkih svirala za zračne melodije.

Osnovna konstrukcija vidikovca je od lameliranog drveta s metalnim stubištem i metalnom platformom, kao ukrutom.

– Visinu platforme za posjetitelje predlagali smo na 18 metara. Na kraju je dodatnom diskusijom ona povišena na 21 metar, a ukupna visina vidikovca je 28 metara, ispričali su.

Općina Štrigova kandidirala je projekt na europske programe prekogranične suradnje kao biciklističku info točku s vidikovcem.

Pri izradi projekata za građevinsku dozvolu odobreno je financiranje iz programa prekogranične suradnje.

– Uz vidikovac smo dizajnirali i mali polifunkcionalni paviljon te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. S obzirom na to da se radi o unikatnoj građevini, cijenu investicije je teško predvidjeti. Ona će se dobiti popunjavanjem troškovnika tržišnim cijenama, dodaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije