filmski projekt

TRAŽE SE GLUMCI Film prema romanu Kristiana Novaka ‘Črna mati zemla’ snimat će se 2021. godine

Nakon što je roman "Črna mati zemla" međimurskog pisca Kristiana Novaka prije nekoliko godina postao pravi literani hit te je kasnije postavljena i istoimena kazališna predstava, sada se priprema i filmska adaptacija ovog djela.

O tome su danas (3. veljače) u Međimurskoj palači turizma govorili sam autor i koscenarist Kristian Novak, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, redatelj i scenarist Rok Biček, izvršna producentica Katarina Prpić iz produkcijske kuće Antitalent i predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač.

– Da nema Međimurja ne bi bilo ni mene, ni ovog romana, a vjerujem ni ovog filma, rekao je Kristian Novak zahvaljujući Međimurskoj županiji na podršci ovom filmskom projektu koji se priprema još od 2015.godine. – Znam da su Međimurci po svom mentalitetu samozatajni, ali vjerujem da će se odazvati našem pozivu za sudjelovanjem u filmu, naglasio je Novak najavivši da sada predstoji faza izbora glumaca i statista.

Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman ovaj film vidi kao veliku priliku za promociju našeg kraja.

– Ponosni smo na Kristiana Novaka i njegova djela i drago nam je što će roman “Črna mati zemla”, koji je široko prepoznat od čitatelja i kritike, sada dobiti i filmsku adaptaciju. U tome će im Međimurska županije pružiti tehničku podršku pri organizaciji castinga i izboru lokacija. Uvjereni smo da će film biti velika promocija za čitavo Međimurje, istakla je Herman.

Mladi slovenski redatelj Rok Biček najavio je da će glumačku ekipu kombinirati od profesionalaca i naturščika. 

– Film ćemo raditi na dijalektu i volio bih da su Međimurci u glavnim ulogama. Zato se veselimo predstojećim castinzima, a rado bih da se odazovu i oni koji nisu uvjereni u vlastiti glumački talent, jer se u njima često skriva veliki potencijal, rekao je Biček.

Prema riječima Katarine Prpić iz produkcijske kuće Antitalent zasad je napravljen tek okvirni troškovnik, a lokacije i točni datumi snimanja tek će se odrediti.

– Zahvalni smo na velikoj pomoći Međimurske županije, a ovaj su projekt podržali i Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar te RE-ACT regionalni filmski fond za poticanje filmskih koprodukcija, dok je scenarij filma djelomično razvijan u sklopu Torino Film Laba, navela je Prpić.

Predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije Dejan Buvač rekao je da izbor glumaca započinje ovih dana.

– Castinzi će se odvijati vikendima, nekoliko puta dnevno. Prvi je na rasporedu 8. veljače u Svetom Martinu na Muri, a posljednji 1. ožujka u Strahonincu, najavio je Buvač rekavši da će se izbor glumaca održati u gotovo svim međimurskim općinama i gradovima, uglavnom u mjesnim domovima kulture i osnovnim školama te u dvorani Šajer Čakovec i Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije