DOĐITE

SVJETSKI DAN MOČVARNIH STANIŠTA Tradicionalna ‘Hodnja uz Muru’ na rasporedu je 2. veljače

Okupljanje za hodnju bit će u nedjelju, 2. veljače, u 9.30 sati kod Društvenog doma u Podturnu.

Povodom Svjetskog dana vlažnih (močvarnih) staništa koji se obilježava svake godine 2. veljače, održava se već tradicionalna ‘Hodnja uz Muru’, koju organiziraju zaštitari prirode iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Ove godine cjelokupnu organizaciju i pripremu hodnje preuzela je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Općinom Podturen, a jedan od prvih koraka bio je obilazak terena već mjesecima ranije i planiranje najreprezentativnije rute za hodnju.

Okupljanje za hodnju bit će u nedjelju 2. veljače u 9.30 sati kod Društvenog doma u Podturnu, dok je početak predviđen u 10 sati. Dio puta pješačit će se kroz vrijedna prirodna i kultivirana staništa nadomak rijeke Mure, dok će dio puta ići uz sami tok Mure u okolici Podturna, u ukupnoj duljini od 10 km.

Tijekom ovogodišnje hodnje koja ima moto ‘Vlažna staništa i bioraznolikost’, sudionici će saznati i brojne zanimljivosti o vlažnim staništima putem mobilnih poučnih tabli postavljenih ciljano za potrebe hodnje.

Time se želi skrenuti pažnja hodača na aktualne prizore u prirodi, primjerice raznolike reljefne oblike, aktivnost dabra i sl. Na polovici puta predviđena je stanka za odmor kod ribičkog doma ŠRD Šaran u Podturnu, dok će se na krajnjoj točki rute, u Društvenom domu u Podturnu, biti završno  druženje hodača. Bonus ovogodišnje hodnje bit će i mogućnost vožnje podturenskom skelom za sve sudionike!

Za sigurnost hodnje brinut će HGSS Stanica Čakovec. Hodnji će se kao i uvijek pridružiti brojni ljubitelji prirode iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, a novost je što se ove godine priključuju i hodači iz Mađarske.

Donacija pri startu iznosi 50 kn po osobi. 

Kontakt i najava: medjimurska.priroda@gmail.com.

Zašto je hodnja baš 2. veljače?

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, jer je na taj dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica, koja obvezuje zemlje potpisnice, među kojima je i Hrvatska, na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju, te predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije