OD VINCEKOVOG DO URBANOVOG

VINSKA KUĆA HORVAT Muškat žuti ide u Sjedinjene Američke Države!

Lanjski Decanter nam je priznanje za kakvoću naših vina, ali i poticaj za nove uzlete. Jedan od njih je prodaja našeg vina na tržište SAD-a, kaže nam Robert Horvat, prvi čovjek vinske kuće Horvat u Svetom Urbanu

Na pleteru najboljih međimurskih, a time samim i hrvatskih mladih vinara svoje mjesto ima i Robert Horvat iz Svetog Urbana, čovjek koji je imanje preuzeo od svojih roditelja Vladimira i Danice, i prema svim pokazateljima vrlo dobro mu to ide. Dan uoči praznovanja ovogodišnjeg Vincekovog, pohodili smo njegovo imanje i postavili mu tri pitanja na kojem nam je odgovorio i odgovorima oslikao ili približio našem čitateljstvu svu istinu ili srž njihove vinarije.

No, prvo. Roberta smo zatekli u ‘fakuktetskom vinogradu’ gdje je započeo obrezivanje trsova.- Jako je lijepo vrijeme i odlučili smo u obitelji da krenemo u obrezivanje naših vinograda. Evo mene je dopao vinograd u kojem uzgajamo klonove i grožđe sorte PUŠIPEL, u kako vi kažete ‘fakultetskom vinogradu’ i ‘fakultetskom vinu’. Kad smo kod klonova i grožđa te naravno vina, mogu kazati kako projekt ide dalje i kako sudionici ostaju isti, Međimurska županija, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae i Vina Horvat. Na pola ure smo Roberta izuzeli iz redova trsova, koji uistinu izgledaju ‘fakultetski’ i obećavaju dobre plemke (reznice) za novu klonsku proizvodnju. Nije vam teško naši dragi čitatelji pogoditi, kuda ili kamo smo prvo krenuli!?

Naravno, u podrum, sada moderan i prostran, što je plod vizije i sustavnosti razvoja ove vinarije. I Robert i autor ovog napisa, ravno do inox bačve s ‘fakultetskim pušipelom’.

Za razgovor se s njime. Sve, od boje, mirisa, okusa, snažnosti i svježine, Čista petica, desetka ili stotka. 

Po čemu ćete pamtiti 2019. godinu, odnosno što vam je ona dala, donijela i odnijela?

Na prvom mjestu po značaju je dobivanje prestižne nagrade DECANTER koja nam je potvrdila kako dobro radimo i otvorila nove obzore. Pamtit ćemo 2019. godinu i po kvalitetnoj berbi grožđa i dobrim mladim vinima, koja su natprosječne kakvoće. Drugo, raduje me što smo svi ‘ozbiljni’ vinari shvatili ozbiljnost američkog cvrčka i zlatne žutice, što smo svi postupili po uputama savjetodavne službe, što rezultira stavljane ovih štetnika pod nadzor i sadnju novih trsova. I treće, osuvremenili smo procese stvaranja vina, te naše vinograde stvorili da budu ogledni u svakom pogledu, što su nam kazali mnogi posjetitelji i agronomi.

Zbrajamo rezultate akcije Mlado vino i čekamo Vincekovo.

Što se ovog trenutka događa u vašim vinogradima, podrumima i kušaonici?

Ovog trenutka radimo ono gdje ste me zatekli. Dakle režemo ili obrezujemo gorice, prvo na parceli s klonovima pušipela, a zatim i u našim vinogradima. Obavljamo filtrirane i pretakanja vina te započinjemo buteljiranje. Naravno, pripremamo se za svečanost VINCEKOVO na kojemu će se hodočasnici upoznati s našim mladim vinima. Vincekovo je prvi korak prema Urbanovom u svibnju. Isto tako zbrajamo rezultate projekta Mlado vino kojeg smo obavili  s kolegama i već sada mogu kazati kako je ovo pun pogodak u svakom pogledu. Reklo je to tržište, koje je prepoznalo ovaj jedinstven i prvi projekt u Hrvatskoj. Kao i pušipel tako i Mlado vino kao projekt ide dalje. Nama predstoji educiranje potrošača, kako bi se Mlado vino konzumiralo kao nešto izuzetno kvalitetno.

Strano tržište osvojiti nisu samo novci nego i čast za svakog vinara.

Što donosi 2020. godina, za Vašu vinariju, naravno za sada samo u planovima, ali i oni su dio svakog procesa, uspješnog i obećavajućeg?

– Ono što će nama sigurno obilježiti 2020. godinu i po čemu će ona biti povijesna je stvaranje i lansiranje na tržište tri nova vina koja će zasjati na hrvatskom vinskom nebu. Zasjati u punom sjaju jer bit će to vina koja zadovoljavaju sve parametre kada je u pitanju stvaranje vina i konačni proizvod. Zatim je tu izvoz našeg vina na tržište Sjedinjenih Američkih Država što će nam donijeti sigurne novce, nego i predstaviti nas u zemlji koja je san mnogih ljudi (američki san). Tamo šaljemo muškat žuti, berbe 2019., 10,6 alkohola za kojeg smo sigurni kako je savršen, o čemu su Ameri već dali svoj visoki sud.

Nastavljamo projekt PUŠIPEL u mladom vinogradu ili nasadu u kojem očekujemo i prvu ‘malu berbu’ te nastavak klonske selekcije u kojoj se mogu iznjedriti novi klonovi. Ovaj projekt je po mnogo čemu veliki i moguće svi nismo još potpuno svjesni koliko veliku i dobro stvar činimo, mi međimurski vinogradari. I naravno očekujemo dobru godinu i dobro ljetinu.

Kušali smo sva vina, a to nije lako. Lijepo je i na kraju iznenađenje priređeno u kušaonici.

Otvorio je Robert dvije butelje vina. Boce koje su dobro umotane u patinu i samim time izazivaju radoznalost. Prvo je otvorena boca berbe 2002,, kvalitetnog rizlinga rajnskog, stvorenog pod etiketom, Horvat-Hudin. I onda, butelju graševine koju je Robert napunio kada je išao u 6. razred osnovne škole. Fantastično! Potvrda kako Vina Horvat, kako se službeno etiketira vinarstvo Horvat, imaju odličan temelj. Neka tako ostane, rekosmo na odlasku.

I, da, još ovo. Na odlasku Vladimir i Robert su rekli: Pozovite ljude da ovaj vikend i na Vincekovo pohode njihovu vinariju. Činimo to radosna srca!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije