PROMOCIJA U ČAKOVCU

FOTO Ugledni hrvatski generali u Čakovcu: Promovirana knjiga ‘Hrvatski generali i admirali 1991.-1999.’

Promociji knjige je uz dužne počasti prethodilo polaganje vijenca i paljenje svijeća u Perivoju Zrinskih od strane Hrvatskog generalskog zbora HVIDR-a Jug-Čakovec, Zrinske Garde Čakovec, Matice hrvatske-Ogranak Čakovec, Općine Selnica i PU međimurske

U dostojanstvenoj atmosferi dvorane Matice hrvatske -Ogranak Čakovec danas, u utorak, 14. siječnja je kasno popodne održana promocija monumentalnog književnog zdanja ‘Hrvatski generali i admirali 1991.-1999.’, autora generala bojnikaKrešimira Kašpara i generala bojnika Marinka Krešića, a koje je organizator bila Udruga HVIDR-a Jug Čakovec. 

Uz autora Marinka Krešića, na promociji su govorili generali u mirovini Ivan Tolj Ljubo Ćesić Rojs. Posebno je emotivan govor bio govor potonjeg generala koji se je prisjetio međimurskih suboraca, ali i Međimuraca koji su ostavili traga u formiranju nove države. Posebno je istaknuo zasluge prvog međimurskog župana Marijana Ramušćaka za kojeg je rekao kako je najzaslužniji Međimurac što kroz ovaj kraj danas prolazi puni profil autoceste prema Zagrebu i dalje.

>> U Čakovcu promovirana knjiga “Hrvatski generali i admirali 1991.-1999.”

Moderator promocije je bio Dejan Buvač, a general Krešić se rado odzvao zamolbi našeg portala kako bi sintetizirao knjigu od tristotinjak i više stranica.

– Autor sam ove monografije zajedno s general bojnikom Krešimirom Kašparrom. Zajedno smo deset godina radili na prikupljanju podataka kako bi napravili monografiju “Hrvatski generali i admirali 1991.-1999”. Željeli smo prikupiti relevantne podatke o svim ratnim generalima koji su bili na najodgovornijim dužnostima u Domovinskom ratu. U ovom djelu su obuhvaćeni prostori i početak Domovinskog rata, nabrojeni svi načelnici Glavnoga stožera.

Zanimljivi su i podaci JNA koja je 14.9. 1991. godine proglašena neprijateljskom. Tu su navedeni i podaci koliko je iz JNA došlo aktivnih generala u HV isto kao i časnici – rekao je i nastavio: – Sakupili smo podatke i napravili to faktografski ne nabrajajući zasluge, nego smo to ostavili javnosti da to prosude iz razloga toga što je po meni tu leksiku trebala napraviti hrvatska država po uzoru na nama susjedne zemlje koje su leksiku svojih generala napravile – dodao je.

– To nam je bio izazov. Napravili smo težak put, ako ima nekih grešaka nisu bile u namjerne – zaključio je ponosno. Još je rekao kako je djelo od javnosti dobro prihvaćeno i još jedanput je dodao kako zasluge pojedinaca nisu nabrajane jer bi to bilo djelo od preko tri tisuće stranica, a ovako ono danas ima 376 stranica.

Knjiga je izašla pod kraj prošle godine i već je promovirana u mnogim većim hrvatskim gradovima, a red je, kako je kazao general Krešić, na red dođe i grad Zrinskih čiji su gardisti uveličali ovu promociju. Istaknuo je kako bi to djelo moralo biti u svakoj kući, kako bi ga morao imati svaki novinar, jer je u njemu riječ o ljudima koji su oslobodili našu domovinu.

Dobro je prihvaćena od čitatelja jer je posvećena svim vojnicima i ratnicima jer da nije bilo njih ne bi bilo ni generala jer svi oni imaju svoje zasluge za oslobođenje domovine.

Nakon predstavljanja knjige u Čakovcu, generali su bili na druženju u Zlatnom bregu u Zasadbregu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije