Vijesti / Društvo
Društvo
DAN MIMOZA U ČAKOVCU Uključite se u borbu protiv raka vrata maternice
Korina Ban

POKAŽIMO HUMANOST

DAN MIMOZA U ČAKOVCU Uključite se u borbu protiv raka vrata maternice

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenit će se za kupnju testova na humani papiloma virus

Županijska liga protiv raka Čakovec i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pozivaju na obilježavanje 13. hrvatskog Dana mimoza.

Obilježavanje u organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije održat će se u Čakovcu na Trgu Republike, 25. siječnja 2020. godine od 10 do 12 sati. Dan mimoza je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Kao i svake godine, i ove će se godine uz Klub „Vita“, Županijsku ligu protiv raka Čakovec i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u akciju uključiti i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec.

Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskoga tjedna borbe protiv raka vrata maternice (20.-26. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka te brojnih drugih zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija.  Cilj ove akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

I ove će se godine u Čakovcu, kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske organizirati Dan mimoza, u sklopu kojeg će se građanima ponuditi grančice mimoza, edukativni materijali i davat će se savjeti. Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenit će se za kupnju testova na humani papiloma virus koji se koriste za testiranje žena upućenih od strane ginekoloških ordinacija u Djelatnost kliničkog mikrobiološkog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2016. godine oboljelo 319 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 738 žena. Prema istom izvoru, u 2016. godini u Međimurskoj županiji 3 su žene oboljele od invazivnog, a 47 žena od neinvazivnog raka vrata maternice.

Prema Izvješću o umrlim osobama, u 2018. godini je u Hrvatskoj od raka vrata maternice umrlo 125 žena, a u Međimurskoj županiji nijedna žena, a od 2015.-2017. godine prosječno su u Međimurskoj županiji godišnje umrle 3 žene.  

Financijska sredstva koja su se prošle godine prikupila za Dan mimoza utrošena su na kupnju aparata za mjerenje ugljičnoga monoksida u izdahnutom zraku koji se smatra iznimno snažnim motivacijskim alatom za prestanak pušenja. Stoga će na ovogodišnjem Danu mimoza svim zainteresiranim građanima biti dostupno mjerenje na tom aparatu.

Tako i ove godine, uz slanje poruka o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, želimo naglasiti da se pušenje cigareta smatra vrlo značajnim čimbenikom rizika za rak vrata maternice, kao i za još 16 drugih sijela raka, pa je za prevenciju bolesti važno promovirati   nepušenje, odnosno poticanje pušača na prestanak pušenja cigareta.

Koliko je važno žene i čitavu javnost o tome informirati, govore rezultati Istraživanja o uporabi duhana u odrasloj populaciji Republike Hrvatske (Tobacco Questions for Survey – TQS 2015.) koji pokazuju da je Hrvatska po broju pušača u vrhu Europe, a još je više zabrinjavajuće da žene u Hrvatskoj puše cigarete više od žena u bilo kojoj drugoj zemlji Europe.  

- Na kraju ističemo važne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice: educiraj se o svome zdravlju, zaštiti svoje spolno zdravlje, cijepi se protiv HPV-a, za žene: odlazi redovito na ginekološke preglede, jedi što više voća i povrća, redovito se bavi tjelovježbom, ne puši i ne konzumiraj alkohol - poruka je organizatora.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!