ČUVARI iz Međimurske prirode

ČUVARI PRIRODE ‘Zadivljeni smo načinom na koji LD Zec pošumljava površine kod Sitnica i Zebanca’

Čuvari prirode u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode, Velimir Bašek i Sara Srša obišli i razgledali su površine Lovačkog društva Zec Mursko Središće kod Sitnica i Zebanca, na kojima središćanski lovci zasađuju preko 20 tisuća sadnica hrasta lužnjaka i divljih voćarica

– Ugodno smo iznenađeni, gotovo ushićeni onim što smo čuli i vidjeli na terenu. Sve je obavljeno vrlo stručno, bez ikakvog lošeg zadiranja u prirodu i vegetaciju, a čuli smo i da je divljač dobro, rekli su Velimir Bašek i Sara Srša iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode u Međimurskoj županiji.

Čuvari prirode u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode, Velimir Bašek i Sara Srša obišli i razgledali su površine Lovačkog društva Zec Mursko Središće kod Sitnica i Zebanca, na kojima središćanski lovci zasađuju preko 20 tisuća sadnica hrasta lužnjaka i divljih voćarica.

Dvoje vrsnih poznavatelja prirode dočekali su lovočuvar Igor Novak i lovac Siniša Dobranić.

– Dobar glas se daleko čuje, pa je tako i do nas došla vijest objavljena na portalu eMedjimurje da Lovačko društvo Zec Mursko Središće pošumljava 20-tak hektara površina. Došli smo vidjeti kako se posao obavlja i zadivljeni smo načinom na koji je uklonjeno drveće i šikara, te kako se ono sada zbrinjava. Radosni smo i što konačno možemo govoriti o sadnji, odnosno pošumljavanju, jer dugo vrijeme se govorilo samo o rušenju, rekao nam je Velimir Bašek iz Javne ustanove za zaštitu prirode-Međimurska priroda.

– Ugodno sam iznenađena načinom na koji su to središćanski lovci, odnosno tvrtke koje su s njima dogovorile posao, obavili krčenje starog i dotrajalog drveća i grmlja. Isto tako radosna sam što se ovdje na licu mjesta to drveće, šiblje i grmlje pretvara u sječku, koja će poslužiti kao ekološko gorivo. Vidimo kako lijepo izgleda površina zasađena sadnicama koje su zaštićene tuljcima. Niti jednim činom, nisu narušene ekološke norme, odnosno nije bilo zahvata koji bi narušili prirodu, a čula sam i kako se vodila skrb o divljači. Razgovarali smo i o određenim problemi u zaštićenom području uz rijeku Muru, gdje Lovačko društvo Zec ima svoje lovne površine. Dogovorili smo kako će se ti ne veliki, ali ipak postojeći problemi riješiti na obostrano zadovoljstvo, kazala je Sara Srša, čuvarica prirode iz Jave ustanove za zaštitu prirode-Međimurska priroda.

Opširno je Bašeka i Sršu s čitavim projektom upoznao lovočuvar Igor Novak koji nad projektom brine od samog početka, a i sada gotovo danju i noću.

– Iznimno sam sretan i zadovoljan što su nas pohodili čuvari prirode, jer to mi daje da sam bio u pravu, kada sam kod dolaska u ovo lovačko društvo rekao, kako moramo biti ne samo lovci koji ubijaju divljač, nego i gospodari i to savjesni gospodari lovištem. Vjerujem kako ovo nije njihov zadnji posjet našem društvu i kako ćemo ukloniti nesporazume glede čeka u lovištu kod rijeke Mure.

Što se samih radova na pošumljavanju tiče, oni idu prema kraju, premda nisam najzadovoljniji s nekim stvarima, no kako je ovo za sve nas novost, u koracima probleme rješavamo. Još predstoji zasaditi oko dva hektara površina i onda je taj dio završen. Nadam se i kako će u tom vremenu biti isjeckana ili samljevena drvna masa koju smo skinuli s terena i tu očekujemo nekakve prihode-novce, jer sada samo ulažemo, rekao nam je lovočuvar lovišta ali i ovog projekta Igor Novak, zadovoljan što su zadovoljni viđenim i čuvari prirode Velimir Bašek i Sara Srša. Jako je sretan i ponosan na urađeno i mladi lovac Siniša Dobranić, rekavši kako je u početku dvojio, hoće li projekt uspjeti, ali sada je siguran da je uspio, te se nada kako će hrast i voćarice lijepo rasti i jednog dana biti stanište za mnoge životinje i ugoda za središćanske lovce i turiste. Podsjećamo ovaj projekt vrijedan je milijun kuna, koje su pristigle aplikacijom na raspisani natječaj iz državnih izvora financiranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije