ZLOUPORABA SREDSTAVA OVISNOSTI KOD ROMA

PREDSTAVLJENO ISTRAŽIVANJE Djeca i mladi Romi glavnim problemom smatraju alkohol i droge

Pozitivnim doživljavaju školu i školsko okruženje, a u svojim zajednicama kao glavni problem navode problem konzumiranja alkohola i droga, posebno se izdvaja droga Galaxy

U Dvorani Zrinskih zgrade Scheier Čakovec 16. prosinca predstavljeni su rezultati projekta ‘Zlouporaba sredstava ovisnosti kod romskih zajednica u Međimurskoj županiji’ čiji je nositelj Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Glavni cilj projekta bio je istražiti potrebe i socijalne rizike kod djece i mladih Roma u Međimurskoj županiji s naglaskom na uporabu sredstava ovisnosti.

Nakon pozdravnih riječi današnje moderatorice Diane Uvodić-Đurić, voditeljice Službe za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, na odazivu se posjetiteljima zahvalila i prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

>> PREDSTAVLJENO ISTRAŽIVANJE Djeca i mladi Romi glavnim problemom smatraju alkohol i droge

Svim prisutnima obratila se i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman koja je zahvalila na provedbi projekta, odnosno istraživanja koje će uvelike pomoći pri daljnjem rješavanju situacije te zajednicu učiniti kvalitetnijom za život svih građana.

Rezultate su predstavili Matjaš Oršuš, predstavnik romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, Željko Perković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te voditeljica istraživanja Jadranka Ivandić Zimić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako objašnjava Ivandić Zimić, problem ovisnosti o drogama kompleksna je pojava koju je potrebno razmatrati s više stajališta; bio-psihološkog, obiteljskog i socijalnog te u međudjelovanju svih čimbenika tražiti uzroke pojave ovisnosti o drogama. Ako je pojedinac višestruko izložen rizičnim čimbenicima za pojavu ovisnosti, vjerojatnije će biti sklon razvoju rizičnih ponašanja u djetinjstvu i adolescenciji uključivši i ovisnosti.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 146 učenika, 98 iz škole u Macincu i 48 učenika u Štrigovi te je dob učenika bila u rasponu od 10 do 14 godina. Romi, unatoč pozitivnom doživljaju vlastite obitelji, ipak procjenjuju da u romskim obiteljima  postoji vrlo velik problem alkohola i nasilja te kockanja, što posljedično dovodi da cijele obitelji ostaju bez sredstava za život.

U zajednicama kao glavni problem navode problem konzumiranja alkohola i droga, posebno se izdvaja droga Galaxy. Smatraju da drogu koriste najviše mladi muškarci, koji rano stupaju u bračnu zajednicu i oni koji ne idu u srednju školu te da bi se problem riješio kad bi išli u školu i zaposlili se i kada droga ne bi bila dostupna u naselju.
Od pozitivnih stvari u romskoj zajednici najčešće se ističu povezanost zajednice koja ima jasnu neformalnu strukturu upravljanja i emocionalnu povezanost djece i roditelja u romskim obiteljima te se romska obitelj često opisuje kao izvor podrške i sigurnosti.

Također, vrlo velika prednost je što djeca i mladi pozitivnim doživljavaju školu te školsko okruženje doživljavaju poticajnim, sigurnim i iznimno važnim za svoju budućnost kao i da imaju u velikoj mjeri razvijenu svijest o štetnosti sredstava ovisnosti osobito legalnih sredstava ovisnosti: alkohol, duhan i slično.

Stoga se preporuke preventivnih intervencija trebaju temeljiti na navedenim rizičnim i zaštitnim čimbenicima te biti kreirane na sve tri razine prevencija: univerzalnoj, selektivnoj i indiciranoj te strategijama okruženja koje ciljaju na zajednicu u cjelini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije