RADNO U MURSKOM SREDIŠĆU

FOTO Pošumljavanje zemljišta Lovačkog društva ‘Zec’ bliži se kraju

Bit će to ogledno lovište za lovce i studente

– Jer, zapravo iz prave džungle smo stvorili šumsko zemljište na kojem će biti zasađeno te izrasti ukupno 28.000 stabljika hrasta lužnjaka i tri vrste voćarica, potrebnih divljači, kaže Igor Novak, lovočuvar, autor projekta i njegov naglednik u Lovačkom društvu Zec Mursko Središće.

Ovih predblagdanskih dana, intenzivirani su radovi na pošumljavanju preko 18 hektara konverziranog zemljišta kod Murskog Središća, koje je u vlasništvu Lovačkog društva ‘Zec’ Mursko Središće.

Intenzivirani iz razloga što dnevno na poslovima sađenja radi i do četrdeset radnika te što se radi od ‘jutra do sutra’, jer i vremenske prilike za ovo doba godine su izvrsne.

Saditi u jesen znači godinu dana prije imati stabljiku u rastu nego kada se sadi u proljeće. S lovočuvarem, autorom projekta i njegovim nadglednikom Igorom Novakom, razgledali smo, ovog trenutka mjesto sigurno najvećeg pošumljavanja u Hrvatskoj za potrebe lovaca i divljači.

Odmah na ulazu na put prema radilištu, u Zebancu, zamijetili smo posložene maslinaste boje cijevi, a kako su nas već ljudi pitali što je to na ‘kupu’, pitamo Novaka da pojasni nama i čitateljima našeg portala.

– To su takozvane tulijeve cijevi koje imaju ulogu ili svrhu, sadnice zaštiti od oštećenja od strane divljači, ali ujedno one usmjeruju pupove na rast u visinu, što nam je i krajnji cilj. Visoke sadnice koje će nadrasti travu i grmlje, kaže Novak i vodi nas prema radilištu. Put je blatnjav, ali puno bolji nego prije, jer je Općina Selnica na čijem se području radilište nalazi, uložila novce za njegovo uređenje.

Igoru Novaku dali smo riječ da nam opiše što se sve radi i kako izgleda projekt kojemu je cilj lovcima dati lijepo uređeno lovište, a divljači da se rađa i živi u čistom i zdravom okolišu.

– Na zemljištu koje je upravo konverzijom iz doslovce đungle postalo šumsko zemljište biti će posađeno 25.200 sadnica hrasta lužnjak te 2.800 sadnica voćarica, divlje jabuke, kruške i drena. Svo skinuto šiblje i granje biti će pretvoreno u drvnu masu ili sječku što je pozitivan način zbrinjavanja šumskog otpada. Konverzija znači ili podrazumijeva uklanjanje šikare i branjevine, izravnjavanje površine i priprema tla za sadnju. Sve je to vrhunski obavljeno i sada je zemlište ravno i čisto kao nogmetno igralište. Vrijednost investicije iznosi 1.000.000 kuna, a novci su osigurani iz Mjera 8.5.1. Ministarstva ruralnog razvoja i posredstvom Agencije za plaćanja u poljoprivredi’.

Novak nam je rekao kako su sve sadnice izvorno hrvatski proizvod, i kako je sve što može u procesu biti hrvatsko, što cijelom projektu daje dimenziju svake hvale vrijednu. Isto tako, rekao je kako divljač ne osjeća nikakvu ugrozu jer su pažljivo odrađene sve silnice i sitnice glede njihovog boravka i kretanja. Negdje, za pet godina sadnice će narasti do visine koja će životinjama davati svu moguću zaštitu od ljudskih ugroza te omogućiti normalni razvojni ciklus.

Već sada, a poglavito kada bude u punom rastu i bujanju, ovaj hram od lovišta bit će ogledan primjer lovcima, učenicima, studentima i učenjacima koje zanima biologija, lovstvo u šumarstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije