DJEČJA EKSPRESIJA

FOTO U MMČ-u predstavljena izložba u sklopu projekta ‘Muzej za Pogled’

Na otvorenju izložbe djeci su uručene zahvalnice i poklon paketi u prigodi obilježavanja Svetog Nikole

Na prvom katu Muzeja Međimurja Čakovec, u petak, 6. prosinca predstavljena je izložba fotografija nastalih krajem travnja ove godine tijekom provođenja radionica za djecu s poremećajima iz spektra autizma u sklopu interdisciplinarnog projekta ‘Muzej za Pogled’ koji je krajem 2018. godine proglašen jednom od Naj-akcija u Hrvatskoj.

>> FOTO U MMČ-u predstavljena izložba u sklopu projekta ‘Muzej za Pogled’

Projekt je to koji su 2018. osmislile inicijatorica Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica MMČ-a te klinička psihologinja i vanjska suradnica Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća mr.spec. Jelena Klinčević, koje su večeras predstavile svoj rad posjetiteljima, tik uz ravnateljicu MMČ-a Mašu Hrustek Sobočan, grafičkog dizajnera i autora izloženih fotografija Marka Vučenika te članicu Udruge Pogled Mirnu Jambrović.

Niz aktivnosti projekta za glavni cilj ima uvođenje djece s poremećajem iz autističnog spektra u svijet kulturne i likovne umjetnosti, a zamišljen je kao višegodišnji, sustavan interdisciplinarni rad koji ima potencijala za kontinuirano provođenje i razvoj u smislu iskorištavanja svih muzejskih resursa radi dobrobiti ove specifične populacije. Također, projekt je realiziran sredstvima Grada Čakovca, a popraćen je i odgovarajućom publikacijom.

Ove je godine na radionicama pod nazivom ‘Miran kao kip’ i ‘Lijep kao slika’ sudjelovalo dvanaestero djece uzrasta od 8 do 17 godina, koji su tada postali glavni motivi fotografija njihovog posebnog gosta Marka Vučenika, čijih 20 fotografija na temu poticaja dječje ekspresije umjetničkim djelom možete razgledati do 6. siječnja 2020. godine.

Pozirali su tako uz umjetnička djela iz muzejskog fundusa skulptura i slika koja su posebno odabrana kao djela koja ispunjavaju važne preduvjete za psihološki rad te tako omogućavaju emocionalni doživljaj, spoznajni proces, motoričko i senzoričko iskustvo prikladno za sudionike. Rezultat je i više nego zadovoljavajuć, a emocija definitivno nije nedostajalo.

Na otvorenju izložbe djeci su uručene zahvalnice i poklon paketi u prigodi obilježavanja Svetog Nikole, a roditeljima obiteljske ulaznice za posjet muzeju. Djeliće vedre atmosfere pogledajte u našoj fotogaleriji!
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije