BEZ GLUTENA, MOLIM!

FOTO ‘Dani kruha i plodova prirode bez glutena’: Bezglutenske finote mamile posjetitelje u Strahonincu!

Udruga oboljelih od celijakije u Strahonincu je obilježila 'Dane kruha i plodova prirode bez glutena’

U organizaciji Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske održani su ‘Dani kruha i plodova prirode bez glutena’, koji se u sklopu projekta ‘Upoznaj i prepoznaj celijakiju’ održavaju drugu godinu u nizu.

S ciljem poboljšanja generalnog javnog znanja i podizanja svijesti o sveprisutnoj celijakiji, u subotu, 9. studenog članovi i članice Udruge iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije u Strahonincu su priredili sajam zdrave prehrane na kojem su se mogli pronaći bezglutenski proizvodi, kruh, kolači i namirnice koje u prirodi ne sadrže gluten.

Prema riječima Marije Goričanec, predsjednice Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske, dok svijest o bolesti celijakiji i prehrani bez glutena raste, celijakija je još uvijek veliki neprepoznat javnozdravstveni problem. Naime, doživotna nepodnošljivost glutena prisutna je u više od 3% stanovnika, a neprepoznata je u 97% oboljelih.

Na organizaciju okupljanja ovakve vrste, članove Udruge potaknula su javna obilježavanja Dana kruha, na kojima se rijetko pronalazi hrana koja odgovara oboljelima od celijakije.

– Prethodne smo godine bili revoltirani, upravo zato što su se na sve strane obilježavali Dani kruha, no ništa za nas. To je bio poticaj pokretanja bezglutenskog obilježavanja i do sad se pokazalo uspješnim. Odaziv je bio zadovoljavajuć, a mi smo sretni što možemo pripomoći svakome tko tu pomoć traži, rekla je Marija Goričanec, koja je za posjetitelje održala edukaciju o izradi u potpunosti bezglutenske Međimurske gibanice, štrudle od jabuka i keksa od heljde bez šećera, jaja i mlijeka.

>> “Dani kruha i plodova prirode bez glutena”: Bezglutenske finote mamile posjetitelje u Strahonincu!

Liječenje celijakije prati cjeloživotnu striktnu prehranu bez glutena te je posebno teško hraniti se izvan kuće. Većina oboljelih rješenje pronalazi u proizvodnji vlastitih prehrambenih proizvoda, a jedna od njih je i članica Udruge Nada Jagec iz Vularije.

– Bavim se proizvodnjom domaćih proizvoda s namirnicama koji dolaze direktno iz našeg obiteljskog vrta. S naglaskom na isključivanje aditiva sada proizvodimo ajvar, sos od rajčice, ulje, džemove, pekmez i slično. Sve je počelo kad smo otkrili da uz mene još dva člana obitelji imaju problem netolerancije ili alergije na određene namirnice, stoga je ovo za nas bio logičan korak, rekla je Jagec.

Dobro raspoloženi članovi Udruge posjetiteljima su bili dostupni za sva pitanja, a sa zadovoljstvom su davali vrijedne i korisne savjete te dijelili svoja dosadašnja iskustva. Dio atmosfere s obilježavanja ‘Dana kruha i plodova prirode bez glutena’ u Strahonincu pogledajte u galeriji!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije