TREND SE NE MIJENJA

KUDA S LAMPAŠIMA? Na čakovečkom groblju prosječno tri kilograma plastičnih lampaša po grobu

Očekuje se da će se ukupna količina prikupljenih lampaša na čakovečkom groblju te onima u u Šandorovcu i Ivanovcu, o kojima također brine Čakom, kretati između 15 i 20 tona. Brojke pokazuju da inicijativa 'srce umjesto lampaša' zasad nije donijela velike promjene

Iza nas je još jedan blagdan Svih svetih, dan kada se spominjemo svih naših bliskih i dragih kojih više nema. Uz cvijeće i svijeće u toj se prigodi na grobove tradicionalno donose i brojni plastični lampaši. Ove je godine inicijativa Srce umjesto lampaša pokušala potaknuti ljude na razmišljanje o ekološkoj strani kupnje velikih količina lampaša, ali njihova akcija, zasada, nije imala prevelikog odjeka.

Na nekoliko adresa, od proizvođača, regulatora do potrošača, uputili su određene apele, a kao motiv svog djelovanja naveli su da je srce, za razliku od lampaša, puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima.

Ovih smo dana primili podatke iz Čakoma koji govore o prikupljenim količinama biorazgradivog otpada i lampiona na čakovečkom groblju u 2017., 2018. i ovoj godini.

Iz ovih podataka lako je vidjeti da su količine otpada, posebno lampiona, koji se prikupe na groblju uz blagdan Svih svetih gotovo jednake onome u ostatku godinu. Sve to, naravno, ima i svoju cijenu, jer se zbrinjavanje tog otpada vanjskom oporabitelju plaća 1.100 kuna po toni, a taj iznos dodatno raste kad mu se pribroje troškovi skupljanja i sortiranja lampaša te prijevoza. Iako podaci pokazuju da je ove godine do 5. studenog prikupljeno nešto manje od 5 tona lampaša, taj broj iz dana u dana rapidno raste kako se groblje raščišćava, pa je navedena količina danas već dvostruko veća.

U konačnici se očekuje da će se ukupna količina prikupljenih lampiona na čakovečkom groblju te onima u Šandorovcu i Ivanovcu o kojima također brine Čakom, kretati između 15-20 tona. Ako se to podijeli s ukupnim brojem grobova, ispada da se prosječno položi oko 3 kilograma lampiona po grobnom mjestu.

– Nama je zbrinjavanje lampaša, svijeća i aranžmana posao, govori nam Matija Mađar, rukovoditelj financija i uslužnih djelatnosti Čakoma. Poštujemo tradiciju i nije na nama da tu nešto mijenjamo. Ovim brojkama samo želimo pokazati da su količine otpada kojeg prikupimo na groblju tijekom godine gotovo jednake onima vezanima uz blagdan Svih svetih. Taj trend se ne mijenja, dapače, količine su i u malom porastu, što znači i rast troškova, jer su cijene zbrinjavanja iz godine u godinu više. Lampaše nije moguće reciklirati i mi ih većinom predajemo na daljnju obradu ovlaštenim oporabiteljima, a u praksi najčešće završe na spaljivanju u cementarama. Svojevremeno je jedna tvrtka u Glini vadila parafin iz lampaša, ali to nije bilo dugog vijeka.

Ove je godine pokrenuta inicijativa Srcem umjesto lampaša. Je li bilo kakvih rezultata?

– Oni su nam se obratili i mi smo detalje vezane uz njihovu inicijativu proslijedili medijima. Podatke o kojima sada razgovaramo također smo pripremili na njihov upit. Brojke, međutim, pokazuju da se, barem zasada, tradicija ne mijenja, pa su običaji i navike uz blagdan Svih svetih i ove godine ostali isti kao i prethodnih. O tome svjedoči i brojka od prosječno 3 kilograma lampiona položenih na svakom grobu. To je otprilike 10-15 lampiona, a na puno ih je mjesta bilo i mnogo više. Tako da smo, dosada, već prikupili i isporučili lampiona za puna dva kontejnera.

Mi ćemo i dalje redovno obavljati naš posao u zbrinjavanju svih vrsta otpada na groblju. Smatram, međutim, da ova inicijativa ima dobru namjeru i možda, s vremenom, postigne svoj cilj da se na groblje dolazi češće, s nekim simboličnim znakom sjećanja, a ne da se često sve svodi na obilazak uz taj jedan dan u godini – rekao je.

O ovoj temi kratko smo razgovarali s pokretačicom inicijative Srce umjesto lampaša Marijom Maček iz Nedelišća te ju upitali kako su zadovoljni odazivom?

– Jako smo zadovoljni odazivom s obzirom da grupa #srceumjestolampaša koju smo pokrenuli u kratko vrijeme broji preko 2.200 članova. Svoju podršku iskazale su nam i razne neprofitne institucije za zaštitu okoliše, brojne tvrtke, pa čak i Ured predsjednice RH. Nama je ipak najvažnije što su se u akciju uključili mali, obični ljudi i dali veliki doprinos izradom vlastitih lampaša i drugih ukrasa. Na društvenim mrežama i u javnosti brzo se širi dobar glas o ovoj inicijativi koju smo pokrenuli za dobrobit sviju. Naravno, ništa ne ide preko noći i za konkretniji efekt trebat će nam više vremena, ali sam čvrsto uvjerena da ćemo već slijedeće godine imati mnogo jači utjecaj, optimistična je pokretačica inicijative.

Jesu li apeli koje ste poslali stigli do ciljanih adresa i kakve reakcije očekujete?

– Prije svega moram pohvaliti odličnu suradnju s lokalnom samoupravom. Od Međimurske županije, preko pojedinih međimurskih gradova i općina do crkvene zajednice, svugdje smo naišli na pozitivne reakcije. Ne čudi me ovakav odaziv u našem kraju, jer je Međimurje i u mnogim drugim slučajevima pokazalo da je ekološki najosvještenije. Jednako dobar prijem imali smo i u Istri, Rijeci, Zagrebu, Varaždinu i mnogim drugima sredinama. Ostvarili smo i kontakt s jednim proizvođačem koji je iskazao dobru volju da svoju ponuda obogati ekološki prihvatljivim lampašima, istaknula je Maček.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije