SUPROTNOSTI NA GROBLJU

BITNO DA JE OD SRCA Iskreno sjećanje na dragu osobu vrijedi više od raskošno ‘okićenih’ grobova

- Uz ogradu usamljen grob, novinama omotan buket i jedna svijeća. Dojmljivo, toplo - prisjetio se dožupan Grivec fotografije od prije pet godina. Donosimo jednu sličnu ovogodišnju s preloškog groblja...

Svatko od nas ima nekoga tko više nije s nama, a uvijek ga se rado prisjećamo. Posljednja počivališta naših najmilijih prigodno se uređuju i obilaze uz blagdan Svih svetih. U znak prisjećanja na drage osobe, kupujemo aranžmane i svijeće koje polažemo na njihov grob.

Ove je godine bilo dosta rasprave uoči Svih svetih, a postavljalo se pitanje trošimo li previše na uređenje grobova. Pojavila se i inicijativa ‘srce umjesto lampaša’ čija je pokretačica Marija Maček ukazala na veliku količinu plastičnog otpada koji ostane nakon Svih svetih. Kako je rekla, srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima.

Neki kažu da su Svi sveti izgubili svoj smisao jer se ljudi natječu tko će više novca potrošiti na uređenje grobova i čiji će biti najviše ‘okićen’. 

– Lijepo je doći na groblje noću, tišina, mir, prisjećanja na drage ljude, no najdojmljiviji mi je još uvijek mali grobić. Fotografija koju sam fotografirao prije pet godina i tada uz nju napisao: “Raskošno uređeni grobovi, sve prepuno cvijeća, uz ogradu usamljen grob, novinama omotan buket i jedna svijeća. Dojmljivo, toplo…” – napisao je na Facebooku međimurski dožupan Josip Grivec.

Grivecova fotografija vrlo je dojmljiva i već smo je objavili, a jednu sličnu ove godine je snimio i naš Dario Horvat na preloškom groblju. Drveni križ, i tek po jedan lampaš i cvijet uz njega. I doista, vrijedi li više raskošno ‘okićen’ grob ili ipak iskreno sjećanje na dragu osobu?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije