PONUDA NA TRŽNICAMA I GROBLJIMA

ISTRAŽILI SMO Evo kakve su cijene cvijeća u Međimurju uoči blagdana Svih svetih

Građani diljem Međimurja u pripremama su za blagdan Svih svetih, što se posebno vidjelo jutros na čakovečkom placu

Najveće gužve stvarale su tamo gdje se prodaju aranžmani, cvijeće i lampioni. Tako je bilo već i tijekom jučerašnjeg dana

U šarenilu multiflora, špina, gumbeka, krizantema… sve se teže ovih dana provući kraj štandova i klupa na tržnicama i grobljima. Ponuda cvijeća uoči blagdana Svih svetih je raskošna.

Pravo jesensko vrijeme nije moglo zaustaviti namjernike koji su uoči blagdana Svih svetih krenuli u kupnju cvjetnih aranžmana, lončanica, cvijeća. I ako bi za svoje koji nisu među živima dali sve, ljudi iz godine u godinu u tome imaju neku mjeru ne odvajajući enormne novčane svote kako bi se nadmetali u ukrašavanju posljednjih počivališta najmilijih.

U usporedbi na godine ranije, slobodno možemo reći kako su se i prodavači, unatoč sve izdašnijoj ponudi, cijenama sveli u realne okvire primjerene svakom džepu. U traženju najpovoljnijih cijena zavirili smo u svaki kutak čakovečke tržnice, bili smo kod groblja u Mihovljanu, na tržnici u Murskom Središću.

U posljednje dvije, tri godine u našem kraju posebno su tražene lončanice, a i njihova je ponuda izdašna. Prodavači su nam savjetovali odabir njihovih otpornijih vrsta jer dulje traju. Možete ih, ovisno o cvijeću, kupiti od 15 do 50 kuna.

Cijena cvijeća varira, pa smo naišli kako najjeftinija rezana krizantema košta 5, a najskuplja 8 kuna, dok je cijena njihovog ‘pušleka’ bila od 20 do 50 kuna. Za manji buketić špina potrebno je oko 25 kuna. Na svim prodajnim mjestima ‘pušlek’ margareta, koje su sve popularnije za blagdan Svih svetih, koštao je od 20 do 50 kuna.

I sada ono što plijeni oči. To su cvjetni aranžmani. Svaka čast vještim rukama aranžerki jer bi ih tako ‘uređene’ svatko poželio na grobu najmilijih. Naišli smo na šarenilo cijena, onih najjeftinijih od 50 kuna pa do najskupljih čija je cijena bila 500 kuna. Tko zna, možda ih je bilo i skupljih? Primijetili smo da je bilo i onih koji su se cjenkali. Toga će pod kraj blagdana biti najviše, a cijene će, poučeni iskustvom, enormno padati.

Naš savjet. Obvezno se raspitajte za cijenu cvijeća i lampaša na više mjesta. Razlika može biti velika. No, s cvijećem ne treba pretjerivati, a bolje je kupovati izdržljive vrste ili lončanice s kojima ćete dobiti najveću vrijednost za svoj novac. Ovisno koliko grobova posjećuje, obitelj pak po humku može potrošiti 30 pa i više od 1000 kuna.

Stavljajući cvjetni aranžman na stražnje sjedalo svoga automobila od vozačice smo čuli:

– Svake godine kupujemo živi aranžman na grob. To mi je nekako ljepši način da odamo počast i sjetimo se onih koji više nisu s nama. Cijela obitelj se dogovori za jedan veći zajednički aranžman i ove ćemo godine za njega izdvojiti 400 kuna – rekla je iznijevši jedan primjer.

U Murskom Središću nam je jedna gospođa rekla: – Svakog se dana sjetimo naših najmilijih. Zato sam mišljenja kako ne treba pretjerivati jer se i skromnim aranžmanom ili prelijepim lončanicama može grobu pružiti dostojanstvo. Meni je najvažnije da ljude koji više nisu s nama zauvijek nosim u srcu.

Što reći u globalu o cijenama? Više, manje na gotovo svakom mjestu su približno iste ili kako iskusni kupci znaju reći, one su dogovorene među prodavačima, proizvođačima. Raduje i to što je konačno na gotovo svakom proizvodu istaknuta cijena, a što treba zahvaliti onima koji rade red na tržištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije