ĐAČKO DOBA JE NEZABORAVNO

RASTALI SE PRIJE 55 GODINA Okupili se bivši učenici nekadašnje OŠ Marija na Muri

Okupili su se bivši učenici osnovne škole u Svetoj Mariji kako bi obilježili 55 godina od završetka škole te da bi zajednički proslavili 70 godina života. Pohodio ih je i razrednik

U nedjelju, 27. listopada u mjesnom središtu u rano popodne se okupilo 29-tero 70-godišnjaka. Bilo je to popodne evociranja uspomena na osmoškolske klupe, no nisu izostale niti životne priče. Konačno, danas su 70-godišnjaci. Tog sunčanog popodneva ovdje je bilo znatno više ljudi jer su znali što se ovdje događa. 

Nakon zajedničkog fotografiranja otišli su u hotel Golf u Donjem Vidovcu gdje su najprije srdačno pozdravili svog razrednika u 8. razredu. Ovamo je iz Jalžabeta, gdje danas živi, došao Josip Levatić. Bila je to obostrana radost. Marija Frančić, jedna od organizatorica okupljanja, prisjetila se nekih detalja vezanih uz razrednika.

– Došao je u Mariju na Muri kao mladi učitelj i to po ondašnjem ‘dekretu’. Predavao nam je muzički odgoj, vodio je mlade folkloraše. Bio je omiljen među učenicima – priča Marija i ističe jedan detalj koji se ponovio i u nedjelju.

Rekla je kako je iz njihove sredine učitelj morao u vojsku, a oni su mu na rastanku poklonili drvenu kutiju s priborom za brijanje. Tu kutiju, ali sada puno bombona, učitelj je donio ‘svojoj djeci’ nakon toliko ljeta pa ushićenju nije bilo kraja. Marija se je s njim kasnije susretala kao načelnica Općine Sveta Marija, a to je njezin razrednik bio u Jalžabetu.

On je autor impozantne monografije u toj Općini pa im je na poklon donio dio njegovog kraja. U svom pozdravnom govoru je istaknuo kako mu se Marija na Muri urezala u srce i taj topli ‘ožiljak’ će u njemu zauvijek ostati. Posebno dojmljivo i nezaboravno će im ostati trenutak kada je učitelj u ruke uzeo harmoniku:

– Sve je bilo kao nekad – kažu okupljeni.

‘Učenik’ Antun Kedmenec se pobrinuo za powerpoint prezentaciju fotografija iz njihovog đačkog doba. Bio je to trenutak koji je izmamio posebne emocije protkane smijehom i suzama. Šalili su se na svoj račun, na račun ondašnjeg njihovog odijevanja i nošenja aktualnih modnih detalja. Antun je tako reko kako je volio nositi ‘japanke’, a obuvao ih je i onda kada je morao imati, za pojedine prigode, svečano, crno odijelo.

Vrijeme je brzo prolazilo. S obzirom da je puno toga ostalo još uvijek zakopano u đačkoj škrinji, dogovorili su se za novi susret već dogodine. Rekli su, premda im je tek 70 godina, da nemaju vremena čekati neku ‘okruglu’ brojku.

– Doviđenja 2020. i najte pozabiti na ono kaj još niste rekli – bila je poruka na rastanku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije