MEĐIMUREC SA ZAGREBAČKOM ADRESOM

Vanja Nikolić nakon uspješnog kratkog filma ‘Minute’ radi na crnoj komediji o Čakovcu!

Po završetku jezičnog smjera Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Vanja upisuje novinarstvo na Hrvatskim studijima u Zagrebu, gdje mu se pružila prilika za upoznavanjem svijeta produkcije.

Mladi redatelj i scenarist Vanja Nikolić rodom iz Čakovca u posljednjih godinu dana plijeni pažnju filmske scene.

Sa zagrebačkom adresom, danas potpisuje kratkometražni film ‘Minute’ u kojem su uloge odigrali proslavljeni hrvatski glumci Goran Navojec, Marinko Prga i velika nada hrvatskog glumišta, koja nas je nažalost napustila prerano, Robert Budak. Uz to, Vanja aktivno režira glazbene spotove i reklame, a priprema i kratki film o Čakovcu.

Po završetku jezičnog smjera Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Vanja upisuje novinarstvo na Hrvatskim studijima u Zagrebu, gdje mu se pružila prilika za upoznavanjem svijeta produkcije. Prve poslove na setovima odradio je kao asistent produkcije, a nakon nekoliko godina prikupljanja iskustva odlučuje krenuti u smjeru režije.

Zašto je upravo takav prijelaz s uloge na uloge bitan u životu onoga tko se želi okušati u režiranju ispričao je naš sugovornik, koji objašnjava kako je filmski set intenzivno mjesto na kojem velik broj ljudi zajedno provodi po 10-ak sati dnevno, dane ili mjesece ponavljaju radnje, a nekad se i nalaze na lokacijama na kojima nije najugodnije.

Oni koji omogućuju da takav način rada bude ugodan u realizaciji upravo su asistenti, koji su prema njegovom mišljenju na odličnom mjestu za prikupljanje povratnih informacija sa seta, što ih priprema za vlastite pothvate u budućnosti.

– Asistenti produkcije zapravo se brinu da nositelji projekta mogu raditi u najboljim uvjetima, oni su kotačići u svemu tome bez kojih nema kretanja. Smatram da je to krucijalna uloga za one koji žele krenuti u smjeru redateljstva, jer uči tome kako svi sektori seta funkcioniraju. Stekneš znanje o svemu što te tamo okružuje, što kasnije možeš odlično iskoristiti ako sam želiš režirati. Tako je bilo i u mom slučaju, naglasio je.

Osim kratkometražnih filmova, danas Vanja aktivno režira glazbene spotove i reklame. Prvi režijski pothvat radio je u zimi 2016. godine s fan made spotom za pjesmu Turn the Page benda The Streets, a do danas je režirao nekoliko glazbenih spotova i nekolicinu reklama. Kao spot koji mu je zaista prirastao srcu izdvaja spot za pjesmu ‘Vuprem oči’.

– Uvijek je lijepo prisjetiti se suradnje na režiji, produkciji i montaži spota za pjesmu ‘Vuprem oči’ u izvedbi grupe Cinkuši, koji je sniman 2017. godine u Donjem Kraljevcu, a kojeg je poduprla i Međimurska županija. Reakcije su bile zaista pozitivne, što je poslužilo kao inspiracija za dalje, ispričao je.

Prvi kratkometražni film – kriminalistički triler ‘Minute’, čiji je autor režije i scenarija, nastao je u 2018. godini, a prikazuje sukob između tri visokorangirana člana zagrebačkog kriminalnog podzemlja. Premijerno je predstavljen u srpnju ove godine kao dio programa Pulskog filmskog festivala, gdje je izazvao brojne pozitivne komentare.

Za realizaciju tog projekta, ističe, zaslužna je velika grupa puna podrške, znanja i korisnih savjeta, a to su producentska kuća Antitalent, sponzori Njuškalo i Plavo stablo, izvršni producent i direktor fotografije Bojan Haron Markičević, montažeri Nikola Tošić i Tomislav Josipović, sami glumci te ostala filmska ekipa koja je doprinijela snimanju.

Trenutno 26-godišnji ljubitelj svijeta filma piše i razvija svoj prvi dugometražni film, koji će biti objavljen kao nastavak na ‘Minute’, dok istovremeno priprema kratkometražni film o Čakovcu, koji će biti sniman u siječnju 2020. godine! Kao inspiracija za scenarij poslužio je stvarni događaj kojem je autor jedne večeri sasvim slučajno nazočio u centru Čakovca.

Iako ne želi otkrivati detalje o filmu, Vanja ga žanrovski definira kao crnu komediju i prvi kratki film čija je radnja u potpunosti snimljena u Čakovcu, a kao posebnost ističe da se grad zapravo pojavljuje kao jedan od glavnih likova. Scenarij potpisuje i čakovečki glumac Igor Baksa, koji će uz to odigrati jednu od glavnih uloga. Uz njega, uloge u filmu utjelovit će glumci Goran Grgić i Marinko Prga.

– Želja nam je napraviti film o Čakovcu, jer smatramo kako je to jedna izuzetna filmska lokacija, sjajno mjesto za snimanje. Grad čine dijelovi koji izgledaju kao američka predgrađa, park u centru koji je moćnog, europskog i velikog izgleda za mjesto ovih proporcija i brojnih sličnih lokacija koje će gledateljima iz nekog drugog kraja izmamiti misao da u jednom gradu imamo malu Ameriku i Europu, što je na kraju svega i dobra turistička pozivnica, naglasio je Vanja.

Da se iza ovog Međimurca krije velik redateljski potencijal, a scenarij za film o Čakovcu pruža jedan drugačiji pogled na grad, dokazuje i to što je njegovu ideju podržala Međimurska županija i Grad Čakovec. Ako im sve pođe od ruke, film ćemo moći vidjeti sredinom proljeća 2020., a do onda u nastavku pogledajte nekoliko Vanjinih video uradaka. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije