RASKOŠI JESENI U KRALJEVOM VRTU

SAJAM ‘Z DOMAČEG VRTA’ Bogatstvo domaćih proizvoda, zdrave hrane i tradicije

Drugo izdanje međunarodnog sajma "Z domačega vrta” i ove je godine zaživjelo u raznobojnom jesenskom ambijentu Kraljevog vrta u Čakovcu

U petak, 18. listopada, pod organizacijskim krilom Lokalne akcijske grupe (LAG) Međimurski doli i bregi, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, drugu je godinu u nizu upriličen sajam domaćih proizvoda i zdrave hrane. U vrtu najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca svoje proizvode predstavilo je 30-ak izlagača iz Međimurja, Varaždinske županije i Slovenije.

Ispod jesenskih krošnji jednog od najljepših dvorišta u Čakovcu prezentirani su plodovi rada vinogradara, povrtlara, voćara, kuhara, čuvara tradicije i kreativaca. Mogle su se kušati razne vrste domaćih proizvoda poput pekmeza, meda, zimnice, pečenih kestena, začina, vina, sokova i ostalih specijaliteta.

>> SAJAM “Z DOMAČEG VRTA” Bogatstvo domaćih proizvoda, zdrave hrane i tradicije

U cjelodnevnu manifestaciju uklopljen je i program za mlade naraštaje koje je bitno uključiti u ovakve sajmove kako bi od najranije dobi upoznali tradiciju i lokalnu kulturnu baštinu. Tako je ovogodišnji sajam ‘Z domačega vrta’ otvoren prigodnim programom koji su pripremili upravo njihovi gosti, mališani Dječjeg vrtića Cvrčak Čakovec, čiji nastup možete pogledati na video snimci u nastavku.

Na samom početku programa posjetiteljima se obratila predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić, koja je naglasila vrijednosti održavanja manifestacije ovakvog karaktera, a rekla je i nešto više o početnoj zamisli projekta.

– Organizacija sajma započela je u sklopu prekograničnog projekta koji provodimo u suradnji s našim partnerima iz Slovenije. Sama zamisao bila je promicanje samospoznaje i važnost konzumiranja lokalnih domaćih proizvoda, starih zanata i tradicija, što želimo implementirati u današnju svakodnevicu i užurban način života. I ove godine okupili smo velik broj izlagača, a promociji sajma svojim su proizvodima doprinijele i brojne udruge, javne institucije te čakovečke srednje škole, rekla je.

O važnosti posvećivanja pažnje lokalnim proizvođačima te promicanja održivog razvoja i očuvanja prirodnih i kulturnih bogatstva Međimurja govorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime Muzeja Međimurja Čakovec obratio Zlatko Bacinger koji je između ostalog podsjetio na odavanje počasti životnom djelu jednog od najvećih slikara ovog kraja – Ladislava Kralja Međimurca, čija je Memorijalna zbirka predstavljena uz stručno vodstvo kustosica muzeja.

U ambijentu umjetnikove rodne kuće moglo se vidjeti pokućstvo, osobne stvari, priznanja, slikarev atelje i galerija slika u različitim tehnikama. Za vedru atmosferu i glazbeni program tijekom cjelodnevnog održavanja manifestacije zaslužni su Martina Jakšić Rodiger i Damir Rodiger. Kako je bilo pogledajte u našoj fotogaleriji!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije