SVI U SUBOTU U VRATIŠINEC!

VESELI PROGRAM Na Vratišinske vesele vurice 2019. stižu gosti iz Varaždina i Virja!

Ove godine na "XV. VRATIŠINSKE VESELE VURICE” stižu gosti iz CTK Varaždin i HPD "Ferdo Rusan” iz Virja

Svi ste dobrodošli u subotu 26. listopada u 19 sati u Dom kulture Vratišinec.

CTK Varaždin – Centar tradicijske kulture Varaždin je neprofitna udruga osnovana 1946. godine Udruga aktivno djeluje u području kulturno-umjetničkog (glazbenog i scenskog) amaterizma promicanjem i njegovanjem kulturno-umjetničkih te odgojnih potreba i interesa.  CTK Varaždin ukupno broji preko 100 redovitih članova, a naglasak u radu je stavljen na upoznavanje djece i mladih s kulturnim i tradicijskim običajima te učenje plesnih i glazbenih aktivnosti kako bi isti pozitivno utjecali na njihovo promišljanje i vrednovanje kulturne baštine, kreativno korištenje slobodnog vremena te razvijanje drugih vještina.

CTK Varaždin je danas jedna od najaktivnijih udruga u Varaždinskoj županiji. Idejni je začetnik međunarodnog festivala tradicijske kulture pod nazivom FolkoFonija (2014. 2015 i 2016.g). Tamburaški orkestar je 2012., 2013., 2014. i 2016. proglašen najboljim amaterskim tamburaškim orkestrom u Hrvatskoj te 2015. kao drugoplasirani i 2016. kao trećeplasirani na državnim susretima tamburaških orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Prezentiraju pjesme i plesove Gradišća “ČETARSKI FAŠNJAKI” i Baranje “PIJEM VINA I CRNA I BILA”.

HPD “Ferdo Rusan” Hrvatsko pjevačko društvo započelo je s radom 1879. godine, no registrirano je tek 1884. godine pa se ta godina i bilježi kao godina osnivanja društva. Negdje oko 1953. godine osnovana je i folklorna sekcija koja njeguje pjesme i plesove Podravine, posebice Virovskog kraja a paralelno s folklornom i tamburaška sekcija.

Kako se pjesma i likovno stvaralaštvo međusobno nadopunjuju, godine 1989. u okviru Rusana osniva se likovna sekcija. Društvo trenutno broji oko 120 aktivnih članova koji djeluju u nekoliko sekcija: veliki mješoviti pjevački zbor, tamburaški sastav, likovna sekcija te folklorna sekcija, mlađa i starija grupa.

Rusan sudjeluje u obilježavanju svih važnijih obljetnica i događanja Općine Virje, na svim važnijim manifestacijama u okolici a gostuje i na raznim festivalima, humanitarnim koncertima i susretima diljem Hrvatske a i van granica.

Danas folklorna i tamburaška sekcija izvodi 15 koreografija pjesama i plesova iz raznih krajeva Hrvatske (11 starija i 4 mlađa grupa) a za koje društvo posjeduje vlastiti fundus narodnih nošnji i instrumenata (tradicijskih i tambura), osim dijela narodne nošnje Virja, koju članovi posjeduju u privatnom vlasništvu kao dio nasljeđa svojih roditelja, baka i djedova.

Nastupaju u dva izlaska: “Skupljajte se djevojčice” (pjesme i plesovi Bilogore), te “Pjesmom i plesom kroz Podravinu”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije