NUDI GA SVE VIŠE BOLNICA U HRVATSKOJ

‘SMIJAVAC’ OLAKŠAVA POROĐAJ Rajski plin pomaže i bez anesteziologa, bezopasan je za dijete

Ova kombinacija smanjuje upotrebu analgetika i olakšava porođaj, a za rodilje je besplatan, no na bol slabije djeluje od epiduralne analgezije i ne može se koristiti za carski rez

– Prvi porođaj imala sam bez rajskog plina, a drugi s njim. Razlika je velika! Donosi neko olakšanje, bolje se osjećaš. Kad dođe trud, udahneš plin, ujedno se koncentriraš na disanje i lakše dočekaš idući trud. Nisi toliko napeta i živčana – kaže Marina Čižmešija Hertel iz Donje Dubrave koja je za porođaja dobila tzv. rajski plin ili plin smijavac, dušikov oksid ili oksidul koji se odnedavno u kombinaciji s kisikom koristi i u Županijskoj bolnici Čakovec. 

Bezopasan i za dijete

Tu vrstu pomoći trudnicama neke bolnice koriste godinama, a gdje god se nabavi, postane hit jer smanjuje upotrebu analgetika, a i za rodilje je besplatan. Uređaj planira nabaviti i Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici.

Medicinski rajski plin sastoji se od 50 posto dušičnog oksida i 50 posto kisika, a liječnici tvrde da je potpuno bezopasan i za dijete jer ne prolazi u njega preko posteljice, kao što je to slučaj s lijekovima. Inhalira se s pomoću maske koju rodilja drži na licu. No, ne smije se koristiti dulje od šest sati.

Svaka deseta trudnica može osjetiti nuspojave u obliku vrtoglavice i mučnine. Već tri godine takav uređaj ima Opća bolnica Zabok, u kojoj kažu da su prvi u Hrvatskoj uveli tu, treću, metodu ublažavanja bolova koju kod njih koristi trećina trudnica. Iskustva prvih stotinu žena pokazala su da je porođaj uz plin znao biti i do dva sata kraći. 

Čak 95 posto njih reklo je da bi se ponovno odlučile za taj način smanjivanja boli. U nekim bolnicama koriste ga jer nemaju dovoljno anesteziologa, a takvih bi zbog odljeva medicinskog kadra moglo biti sve više.

Rodilište Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, koju vodi predstojnik prof. dr. sc. Herman Haller, pionir je u korištenju “klasične” epiduralne analgezije, koju provode tridesetak godina, a odnedavno nude i intravenski primjenjiv lijek protiv bolova koji si rodilja samostalno dozira preko pumpice. Nakon akcije “Prekinimo šutnju”, mnogi su postali svjesni potrebe za smanjenjem boli tijekom porođaja.

– Na žalost, ponajprije zbog manjka anesteziologa, ograničena je šira primjena metoda regionalne analgezije, a posebno je to izraženo u manjim rodilištima. Bolja je situacija u rađaonicama koje imaju 24-satnu prisutnost anesteziologa, a to su veće ustanove poput kliničkih bolničkih centara – ističu u KBC-u Rijeka.

Regionalna analgezija koju provode anesteziolog i anesteziološki tehničar, predstavlja “zlatni standard” u hrvatskom zdravstvu, a njome se, za razliku od sve popularnijeg rajskog plina, može obaviti i porođaj carskim rezom. 

Primalje to rade samostalno – U manjim rodilištima u kojima anesteziološka služba nije neprekidno dostupna tijekom 24 sata pokušava se pronaći način da se rodiljama pomogne, olakša i smanji bol tijekom porođaja te se koriste one metode koje su dovoljno sigurne za rodilju a primalje ih mogu koristiti samostalno. Jedna od takvih metoda je inhalacija plina dušikova oksidula.

Ta metoda slabije djeluje na osjećaj boli u odnosu na epiduralnu analgeziju i ne može se koristiti za carski rez. Metoda ipak predstavlja olakšanje ženi koja rađa. Sa stručnog i ljudskog gledišta izuzetno je važno ponuditi metode za smanjenje boli tijekom porođaja jer ne samo da utječu na pozitivan doživljaj čina rađanja već olakšavaju i djetetov dolazak na svijet – napominju u KBC-u Rijeka. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije