NEŠTO FINO SE SPREMA NA SJEVERU HRVATSKE

SVJETSKI DAN HRANE S kojim se delicijama Međimurci najviše ponose?

Naše Međimurje obiljuje kulinarskim zanimljivostima, a na Svjetski dan hrane naveli smo delicije s kojima se Međimurci posebno ponose

Na početku svakako moramo spomenuti jelo koje je 2017. postalo formalno zaštićeno. Naime, Međimurje nakon punih 11 godina procesai ima zaštićeni proizvod iz Međimurja, ‘Međimursko meso ‘z tiblice’ koje je upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Osim mesa s tiblice, možda najpoznatija od svih juha je ‘pretepena juha‘ koja se sprema na malo svinjske masti uz dimljeno meso, goveđi temeljac i nešto drugih dodataka kojima se na kraju dodaje ‘pretep’ od kiselog vrhnja, brašna i mlijeka.

I međimurska kukuruzna zlevanka je odličan specijalitet koji su stoljećima spremale naše međimurske bake. 

Ne pretjerujemo ako kažemo da je gibanica jedna od najfinijih slastica međimurskog kraja. Spoj maka, oraha, sira i jabuka tvori slojeviti međimurski kolač kojim se stranci obožavaju gostiti.

Uz već navedenu gibanicu, čvarke, odnosno ‘cvirke’, čurke i druga međimurska jela, neka od najkorištenijih i danas su zafrig i temfanje.

Hrvatska riječ za zafrig je zaprška. Danas se zaprška pravi od smjese brašna i vode te se dodaje brašnu i luku na masti.

Temfanje je naziv za jelo s umakom kojem se doda vrhnje a priprema se od raznih vrsta mesa ili povrća. No, u ta temfana jela se ne dodaje zapržak nego ‘pritep’, a to je brašno umiješano u vrhnje ili mlijeko, a ponekad se upotrijebi i jedno i drugo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije