TIJELO U ZAMRZIVAČU - počelo suđenje

STRATEGIJA OBRANE Jasminu nije ubila sestra, sumnju prebacuje na pokojnog oca

– Dokazat ćemo da nije imala motiv za ubojstvo jer ni po čemu nije bila bolja ili uspješnija od sestre – zaključio je Smiljanin branitelj Krešimir Golubić i poručio da Smiljana nije dužna dokazati tko je ubio sestru te da je se ne smije osuditi zato što ne želi reći tko je ubojica

Kakav je bio Martin Dominić, otac Smiljane i Jasmine, je li znao biti agresivan? Ta su se pitanja u nekoliko navrata čula na početku suđenja Smiljani Srnec (45), optuženoj je da je 2000. godine ubila tri godine mlađu sestru Jasminu Dominić i mogla bi upućivati na smjer prema kojem ide Smiljanina obrana – baciti sumnju na pokojnog oca.

>> ZLOČIN U PALOVCU Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre. Svjedok: Bila je sklona lažima i manipulacijama

Jasminino je tijelo slučajno pronađeno 16. veljače ove godine u starom zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu tijekom radova na preuređenju hodnika. U sjedećem položaju pronašli su ga članovi obitelji, najvjerojatnije dečko najstarije kćeri. Istog je dana Smiljana uhićena. Županijsko državno odvjetništvo tereti je da je neutvrđenog dana u ljeto 2000. godine sestri zadala najmanje pet snažnih udaraca tupim i tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju od kojih je odmah preminula. Jasmina je ubijena u ležećem položaju i nije pružala otpor.

Zašto ju je lažno prikazivala živom?

– Nakon toga Smiljana Srnec sama je sakrila tijelo u zamrzivač – istaknula je tužiteljica Irma Bagarić. Glava žrtve bila je umotana u crnu najlonsku vreću na kojoj je ostao trag DNK, a poklopac zamrzivača je, tvrdi tužiteljstvo, zalijepila brzodjelujućim ljepilom. Pronađen je i DNK na komadiću gumene ružičaste rukavice.

– Na temelju psihijatrijskog nalaza dokazat ćemo da je riječ o profilu osobe koja je radi zaštite osobnih interesa bila spremna počiniti ubojstvo pa i ubiti svoju sestru – uvjerena je Bagarić. Nitko drugi osim okrivljenice od 2000. do 2005., kad je prijavljen nestanak, nije vidio ni čuo 23-godišnju Jasminu Dominić. Jedino je Smiljana spominjala da joj se sestra javlja, da je na brodu, da ima dečka Francuza i da je dolazila kući za vikend, što je sve, tvrdi tužiteljstvo, bila laž. – Jedino je ona imala motiv da je prikaže živom – zaključila je Bagarić.

Smiljanin branitelj Krešimir Golubić ističe da će se raspravljati o tajnama, lažima i prikrivanjima u obitelji Dominić. Treba, rekao je, rasvijetliti kad je Jasmina posljednji put uopće viđena živa, tko je što prikrivao i lagao, tko je u vrijeme ubojstva živio u kući u Palovcu, čiji su tragovi pronađeni u zamrzivaču, tko su zapravo bile agresivne osobe i je li Smiljana mogla sama sakriti tijelo u zamrzivač, s obzirom na to da je imala zdravstvene probleme s leđima, što potvrđuje i liječnički nalaz iz listopada 1999. Obrana će pokušati dokazati da su neki članovi obitelji Dominić namjerno, a neki i nenamjerno, prikrivali istinu o sebi i lagali okolini te da nije Smiljana ta koja je bila agresivni član obitelji, već su to bili neki drugi.

Jesu li motiv financije ili ljubomora?

U vrijeme ubojstva u kući su osim sestara živjeli i njihovi roditelji Katarina i Martin te Smiljanina tada četverogodišnja kći. Otac Martin povremeno je bio odsutan jer je radio na terenu, majka Katarina radila je u Njemačkoj, a kući bi dolazila nekoliko puta godišnje. Ni Smiljana i njezina kći nisu neprekidno svakodnevno boravile u kući, tvrdi obrana. Tko je na dan ubojstva bio u kući? Katarina, Smiljana i nepoznata treća osoba? Ili nitko od njih? Zašto bi Jasminu ubila Smiljana, a ne netko drugi?

– Dokazat ćemo da nije imala motiv za ubojstvo jer ni po čemu nije bila bolja ili uspješnija od sestre – zaključio je Golubić i poručio da Smiljana nije dužna dokazati tko je ubio sestru te da je se ne smije osuditi zato što ne želi reći tko je ubojica.

– Ne smatram se krivom – rekla je Smiljana, nezaposlena prodavačica, na početku suđenja kojim predsjeda iskusni sudac Tomislav Brđanović. Jasmina je bila studentica, no ne zna se pouzdano što je točno studirala, a trag joj se izgubio sredinom 2000. godine. No obitelj je njezin nestanak prijavila tek u kolovozu 2005., što je dovelo do svađe između Smiljanine i Jasminine majke Katarine i njezina brata kojemu nije bilo jasno zašto se tako dugo čekalo s potragom za nećakinjom. Ne zna se ni što bi bio motiv ubojstva, jesu li to financije ili ljubomora?

Članovi obitelji Srnec i Dominić odbijaju svjedočiti. – Otac Martin često je govorio o Jasmini, koju je favorizirao i bio nježniji prema njoj nego prema tri godine starijoj Smiljani – rekla je svjedokinja Josipa Vugrinec. Je li Martin znao biti agresivan, pitao je Smiljanin branitelj.

– Bio je dobričina. Bio je sklon konzumiranju alkohola, ali ni trijezan ni pijan nije bio agresivan – uvjeravao je svjedok Dražen Palfi. Na pitanje je li joj Smiljana ikad govorila o obiteljskom nasilju s bilo koje strane, svjedokinja Josipa Vugrinec, koja poznaje obitelji Dominić i Srnec, s kojima je i u daljnjem rodu, prisjetila se da se znala požaliti na oca, no ne sjeća se da bi Martin, kojeg su u selu zvali Fredi, izazvao neki eksces, barem ne javno. Bio je dobar čovjek, radišan, znao je popiti kad je bio slobodan i povremeno otići u kladionicu. Umro je 2013. godine od raka pluća u dobi od 61 godine. Jasmina je 20. veljače pokopana uz njega u grobnici u Palovcu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije