PUČKA PREDAJA

PRIČE I VJEROVANJA Otvorenje izložbe ‘Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine’ 18. listopada u zgradi Scheier

Dodatna zanimljivost u sklopu izložbe bit će javni razgovor s autoricom Ivom Lulić i kustosicom Muzeja Međimurja Janjom Kovač o nastanku ovog velikog fotografskog projekta i o podravskoj mitologiji fotografija nadovezanoj na međimurske priče i vjerovanja.

U petak, 18. listopada, u izložbenom postoru zgrade Scheier održat će se otvorenje izložbe ‘Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine’ umjetnice Ive Lulić.

Izložba traje od 18. do 31. listopada, a vrata zgrade Scheier u vrijeme trajanja izložbe otvorena su od utorka do subote od 9 do 12 sati te od ponedjeljka do petka od 18 do 21 sat.

– Umjetnica Iva Lulić se dulji niz godina bavi oživljavanjem nematerijalne hrvatske baštine kroz fotografiju i umjetničke projekte. Ovaj poseban svijet autorica dočarava bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Fotografije, kojima se uspješno spajaju stvarnost i imaginacija, postiže znalačkom razradom koncepta, korištenja svjetla i boje te igrom očišta. Njeni autorski projekti uspješno spajaju fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja – stoji u najavi.

Dodatna zanimljivost u sklopu izložbe bit će javni razgovor s autoricom Ivom Lulić i kustosicom Muzeja Međimurja Janjom Kovač o nastanku ovog velikog fotografskog projekta i o podravskoj mitologiji fotografija nadovezanoj na međimurske priče i vjerovanja. Javni razgovor će se održavati prigodno, uoči Noći vještica, u četvrtak 31. listopada u zgradi Scheier s početkom u 18 sati.

– Izložba Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja Podravine oživljava mitove koji su dio pučke predaje Podravine unutar tipičnih podravskih krajolika i tradicionalne ruralne arhitekture. Autorica je u višemjesečnom radu pokušala obuhvatiti sva godišnja doba, a snimanja je radila diljem Podravine od repaških i bilogorskih šuma, ušća Drave, Podravskih pijesaka do njiva, livada, seoskih dvorišta i starinskih interijera, na više od 50 lokacija – kažu organizatori.

– U kontrapunktu prirodne veličanstvenosti i umjetne i umjetničke intervencije utemeljene na tradicijskoj ikonografiji, pučkoj i pradavnoj mitskoj predaji, cijeli projekt postaje mnogo više od same fotografije. Fotografija je Ivi Lulić samo sredstvo za oživljavanje najdubljih sjećanja, koji se javljaju u fragmentima utkani u suvremeno duhovno nasljeđe. U tome je posebnost ovih fotografija kojima je autorica ostvarila proboj u intermedijalnu zonu umjetničkog djelovanja – rekla je Branka Hlevnjak, pov.umj. 

Ulaz je besplatan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije