UMJESTO ZEČJIH NASIPA

STIGLE MOBILNE BRANE Ministar Darko Horvat najavio kupnju dronova za policajce i vatrogasce

- Sjećamo se 2014., kad smo imali velikih problema zbog ugroza od poplave i izlijevanja Mure od Svetog Martina na Muri do Kotoribe, kad je na terenu bilo 2000 dobrovoljnih vatrogasaca. Ovi zaštitni nasipi napune se vodom i postaju brana - rekao je Mario Medved

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved potpisali su u Prelogu ugovor o smještaju, čuvanju, održavanju i korištenju mobilnih brana iz strateških robnih zaliha. Radi se o tri kilometra brana “Vodom protiv vode”, vrijednih oko 5,5 milijuna kuna.

– Sjećamo se 2014., kad smo imali velikih problema zbog ugroza od poplave i izlijevanja Mure od Svetog Martina na Muri do Kotoribe, kad je na terenu bilo 2000 dobrovoljnih vatrogasaca i izgradili smo gotovo 13 kilometara zečjih nasipa koji su neusporedivo sporija tehnologija od ove. Ove brane iziskuju puno manje ljudstva na terenu, brže se postavljaju i učinkovitija su obrana od poplave – rekao je M. Medved.

Zaštitni nasipi “Vodom protiv vode” sastoje se od plastičnih cijevi koje se pomoću posebnih spojnih elemenata spajaju u nasip, napune se vodom i postaju brana. Na natječaju je izabrana ponuda tvrtke Majo-commerce iz Zagreba. Ministar Horvat rekao da je to novitet u Hrvatskoj i inovacija domaće tvrtke.

– Vrijednost robnih zaliha samo prošle godine podigli smo za gotovo 17 milijuna kuna. Iza nas su situacije u kojima je nestajala državna roba iz robnih rezervi – istaknuo je i dodao da se nabavlja nova zaštitna oprema. – Nabavit će se i dronovi kojima ćemo policajcima, Civilnoj zaštiti, a prvenstveno vatrogascima, dati priliku da na tehnološki potpuno drugačiji način nadziru požarišta i poplavljena područja – najavio je ministar.

Održana je i pokazna vježba. Vatrogasna zajednica Međimurske županije od danas je spremnija uhvatiti se u koštac sa poplavama, dodao je predsjednik Mario Medved.

– Zahvaljujući Ravnateljstvu za robne zalihe, na korištenje smo dobili tri tisuće dužnih metara inovativnih mobilnih brana “Vodom protiv vode”, zatim stroj za punjenje vreća pijeskom i stroj za šivanje vreća s pijeskom – rekao je Medved. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije