DOĐITE

ISTAKNUTI UMJETNIK Izložba skulptura Nenada Opačića 18. listopada u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga

Njegovo umjetničko stvaralaštvo dugi niz godina vezano je uz Prelog, a prošle godine otvorena je skulptura pod nazivom 'Komet' u Komet d.o.o. u Prelogu.

Na kružnoj izložbi koja je započela u Čakovcu, preko Varaždina, a završava u Prelogu, regija u kojoj autor najaktivnije djeluje, predstavljaju se radovi nastali u periodu od 2016. godine do 2019. godine.

Izložba skulptura Nenada Opačića u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga obuhvaća 20 skulptorskih djela, a otvara se 18. listopada u 19 sati.

Njegovo umjetničko stvaralaštvo dugi niz godina vezano je uz Prelog, a prošle godine otvorena je skulptura pod nazivom ‘Komet’ u Komet d.o.o. u Prelogu. 

I u svom recentnom ciklusu (posebice u onome naslovljenome ‘Kiborg’) Opačić nastavlja, kako to navodi u predgovoru likovni kritičar Milan Bešlić.

– Problematizirati istu egzistencijalističku temu, ne mijenjajući problemsko ishodište, već ga produbljuje, otkrivajući u kiparskom diskursu nove značenjske vrijednosti.Iznimno značajna dionica otkriva i kipara Opačića kojega sada usustavljujemo u onu maestralnu kiparsku liniju, koju su oblikovali u istim materijalima (u metalu, najviše u željezu i čeliku) suvremeni europski i hrvatski kipari: Chillida, Cesar, David Smith, Syd Carpenter, Bernar Venet, Džamonja, Luketić, Stahov, Stošić, i dr. (…) Kiparske forme Nenada Opačića sažimaju tragizam svakodnevnog destruiranja ljudskosti u čovjeku i reduciranja njegove humanističke supstancije. I to otuđenje od vlastite ljudske prirode u puki funkcionalizam i mehaničko ponavljanje jednoličnog ritma života, oblikuje robotiziranog čovjeka u “Kiborga”. Upravo tu apsurdnost postojanja i egzistencijalistički tragizam, kipar problematizira u ovom ciklusu skulptura, oblikujući od tamnih dubina čovjeka i tajanstvenosti njegova bića, sublimne kiparske forme – stoji u predgovoru.  

Nenad Opačić, slikar i kipar (r. 1949., Varaždin), diplomirao je 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raula Goldonija. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Matko Peić i drugi. Od 1972. do 1975. bio je suradnik u majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića. Ostvario je više od 80 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radi kao samostalni umjetnik, aktivan je na hrvatskoj kulturnoj sceni te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U svojoj galeriji i atelijeru u Varaždinu priređuje vlastite izložbe i promovira glazbenike, pjesnike i filozofe. Godine 2009. o njegovu stvaralaštvu objavljena je monografija autora Zdenka Rusa i Đuke Opačića.

Izložba skulptura Nenada Opačića u Muzeju Croata insuanus Grada Preloga postavljena je za razgled do 18. studenog 2019.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije