formalizirali prijateljske odnose

FOTO Općina Nedelišće i Grad Vodnjan potpisali Povelju o bratimljenju

- Naša suradnja nije samo gospodarska i kulturna, tiče se i jačanja spona s umirovljenicima, talijanskom manjinom, idejama za zajedničke projekte. Ponosni smo što širimo prijateljstvo jer svatko tko ima prijatelja, ima bogatstvo u životu - rekao je načelnik Darko Dania

U petak, 11. listopada je u Nedelišću potpisana Povelja o bratimljenju Općine Nedelišće i Grada Vodnjana, koja je rezultat uzajamnog razumijevanja i potpore na brojnim područjima života i rada. Četiri godine nakon upoznavanja u slovenskom Središću ob Dravi, Nedelišćani i Vodnjani su formalizirali prijateljske odnose potpisima koje su na Povelju stavili načelnik Darko Dania i gradonačelnik Klaudio Vitasović.

>> FOTO Općina Nedelišće i Grad Vodnjan potpisali Povelju o bratimljenju

Uz njih, svečanom prijemu su prisustvovali i zamjenici načelnika Željko Kacun i Nikola Novak, predsjednik Općinskog vijeća Ljudevit Bošćak, zamjenici gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja i Enea Codacci, saborski zastupnik iz Vodnjana Anton Kliman, župan Opčine Središće ob Dravi Jurij Borko, pročelnici obiju lokalnih samouprava, članovi Općinskog vijeća, zaposlenici Općine Nedelišće, župnik Župe Presvetog Trojstva Tihomir Ciglar.

– Prije četiri godine nas je na Danima buč u Središću ob Dravi upoznao župan Jurij Borko i odmah su nas Vodnjani pozvali na svoje Dane mladog maslinovog ulja, na koje smo i otišli. Predstavili smo se s domaćim prehrambenim proizvodima, asortimanom Centrometala, Bernarde, Marodi tjestenina i drugih, kulturno-umjetničkim programom. Sve to do danas činimo, a Vodnjani k nama dolaze na Dane zahvalnosti. Danas će na toj manifestaciji nastupiti i njihova Zajednica Talijana, imat će štand s maslinovim uljem, pršutom i proizvodima iz Istre, dok ćemo 15. studenog mi otići u Vodnjan na Dane mladog maslinovog ulja.

Nama je drago što smo se po prvi put pobratimili s jednom lokalnom samoupravom, i to upravo iz Istre s kojom dijelimo izrazite sličnosti. Naša suradnja nije samo gospodarska i kulturna, već se tiče i jačanja spona s umirovljenicima, talijanskom manjinom, idejama za zajedničke projekte. Ponosni smo što širimo prijateljstvo jer svatko tko ima prijatelja, ima bogatstvo u životu – rekao je među ostalim Darko Dania u svojem obraćanju uoči potpisivanja Povelje.

Jednako zadovoljstvo s prisutnima je podijelio gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović rekavši da su sličnosti Međimuraca i Istrijana izražene.

– Mi dijelimo iste ili vrlo slične poglede na životne vrijednosti, na rad, kulturu, očuvanje identiteta, ali i spremnost da je dijelimo sa sredinama koje iskazuju spremnost za suradnju koja je puno više od nekog formalnog odnosa. Kad smo upoznali Darka Daniju i pozvali ga u Vodnjan, odmah smo u njemu i njegovim kolegama vidjeli ljude koji svemu prilaze otvoreno i sa srcem. Zato sam i ja počesto u Međimurju s kolegama i svaki put se osjećamo kao bogovi, jer smo primljeni iskreno srdačno. Vjerujem da će naša suradnja imati veliki doseg i da ćemo s Nedelišćem podijeliti još mnogo lijepih i korisnih trenutaka – zaključio je gradonačelnik Klaudio Vitasović dodajući da je osobito ponosan na potpisivanje Povelje o bratimljenju s Općinom Nedelišće.

Nakon potpisivanja, posve neplanirano, spontano načelnik Dania je zamolio župnika Tihomira Ciglara da blagoslovi prisutne i potpisanu Povelju pa da prijateljstvo dviju sredina traje zauvijek. Dakako, župniku ova ugodna zadaća nije teško pala pa je priliku iskoristio i za zajedničko fotografiranje.

Predstavnici Vodnjana danas sa svojim izlagačkim prostorom gostuju na Danima zahvalnosti u dvorani Mesapa u Nedelišću, a njihova Zajednica Talijana će izvesti i nekoliko točaka u okviru kulturno-umjetničkog programa koji će se odvijati na pozornici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije