ZA ZAŠTITU OD POPLAVA

FOTO Vatrogasna zajednica Međimurske županije dobila na korištenje 3.000 metara mobilnih brana!

Iz strateških zaliha Ministarstva gospodarstva međimurski vatrogasci dobili su na korištenje 3.000 metara mobilnih brana i stroj za punjenje vreća pijeskom

Iz strateških zaliha Ministarstva gospodarstva RH, a posredstvom ministra Darka Horvata, Vatrogasna zajednica Međimurske županije dobila je na korištenje 3.000 metara mobilnih brana. Ugovor o smještaju, čuvanju, održavanju i korištenju u vijećnici Grada Preloga potpisali Darko Horvat, ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Vlade RH, i Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

U današnje maglovito jutro na preloškoj Marini okupili su se vatrogasci JVP-a Čakovec. Lokacija nije bila slučajna jer ovdje su pripadnici JVP Čakovec, uz nazočnost predstavnika međimurskih DVD-a s obala rijeka Mure i Drave, bili demonstratori postavljanja mobilnih brana i mobilnih GRP spremnika. Tamo je bio Darko Horvat, ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Vlade RH sa suradnicima iz sektora strateških zaliha, proizvođača mobilnih brana, a u ime krajnjih korisnika, međimurskih vatrogasaca, njihov predsjednik Mario Medved.

>> Vatrogasna zajednica Međimurske županije dobila na korištenje 3.000 metara mobilnih brana!

– Danas smo svjedoci donacije hvalevrijedne opreme za Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije. Radi se o 3.000 metara mobilne brane nazvane ‘Vodom protiv vode’. Kako je Međimurje geostrateški smješteno između dviju rijeka, Mure i Drave i imamo veliko akumulacijsko jezero tako je ugroza za Međimurje, osim požara, velika i od poplava – rekao je pred okupljenim mnoštvom predsjednik Medved. Podsjetio je na 2014. godinu i opasnosti od izlijevanja rijeke Mure iz svoga korita i kada je glede toga izgrađeno gotovo 13 kilometara tzv. ‘zečjih nasipa’, aktivirano je 2.000 vatrogasca kako bi sami branili Međimurje od poplava.

Medved je naglasio kako nova tehnologija izrade brana u velike omogućava punu bržu reakciju na terenu, iziskuje je puno manje ljudstva i puno brže se mogu postaviti brane u o odnosu na nasipe. Zbog toga je u ime vatrogasca Međimurja i svekolikog stanovništva izrazio zahvalnost Ministarstvo gospodarstva, odnosno njegovom  Ravnateljstvu robnih zalihi. Medved je sve to ponovio i kod ranije spomenutog potpisivanja ugovora.

Pred okupljenim vatrogascima govorio je i ministar Horvat koji je istaknuo kako u opremanju vatrogasci s njihove strane nisu sami te je spomenuo nekoliko međimurskih sredina kojima je njihovo Ravnateljstvo već pomoglo u njihovom opremanju te je najavio kako to nije sve već da će u Međimurje doći dodatne brane i niz tehnoloških inovativnosti koje će uz vatrogasce moći koristi i policija. Izrazio je radost što iz godine u godinu raste niz tehnoloških rješenja za njihovu učinkovitost. Poručio je kako bi bio najsretniji da dobivenu opremu vatrogasci nikada ne koriste, no isto tako bi i volio da tu istu opremu izvuku iz skladišta i koriste je za vježbanje uz poruku: – Zlu ne trebalo!

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Pomoćnik ministra Damir Juzbašić je dodao kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta predaje Vatrogasnoj zajednici Međimurske županije iz strateških robnih zaliha i jedan stroj za punjenje vreća pijeskom sa šivalicom koji služi za izradu ‘zečjih nasipa’ čime je upotpunjena zaštita stanovništva i imovine od poplave na području Međimurja za dijelove obala koji su nepogodni za postavljanje mobilnih brana. Vrijednost brana iznosi 3,3 miljuna kuna, a spomenutog stroja 120.000 kuna.

Nakon potpisivanja ugovora Mario Medved je ministru Horvatu uručio prigodnu zahvalnicu u ime Vatrogasne zajednice Međimurske županije. Ovom činu su svjedočili čelnici Grada Preloga, predvođenih gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom te Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO.

Demonstracijom uporabe mobilne brane zapovijedali su Mladen Kanižaj, zapovjednik JVP Čakovec, i Nikola Besedić, tajnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije i zamjenik zapovjednika VZG Čakovca.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije