KREATIVNI MEĐIMUREC

TOMISLAVOVE SKULPTURE OD ŠIBICA Nakon don Corleonea i Mozarta, u zbirci uskoro i Michelangelo s Davidom

Pijanista za klavirom izrađivao je dvije i pol godine. Potrošio je čak 210.000 šibica, no Tomislavovo najveće djelo još je u nastajanju

Pijanist, svojevrsni spomenik glazbenim velikanima, prije svega Wolfgangu Amadeusu Mozartu, najveća je skulptura izložena u dvorani Scheier u Čakovcu, gdje je Tomislav Horvat (28) javnosti predstavio tri dovršena i jedan nedovršeni umjetnički rad izrađen od stotina tisuća – šibica.

Pijanista za klavirom izrađivao je dvije i pol godine, a potrošio je čak 210.000 šibica. No, Tomislavovo najveće djelo još je u nastajanju.

– Na skulpturi Stvoritelj počeo sam raditi početkom 2018. godine, a prikazat će renesansnog umjetnika Michelangela kako kleše Davida, svoje najpoznatije djelo. Trenutno je skulptura visoka 270 centimetara, a po završetku imat će 517. Oko nje će, kad bude završena, biti i skela. Dosad sam za nju potrošio 160.000 šibica, a imat će ih na kraju između 400.000 i 500.000 – kaže Tomislav koji računa da će mu za dovršetak trebati još tri godine.

Izložio je i skulpturu Očajnik koja prikazuje sav očaj i nemoć čovjeka koji je prisiljen napustiti svoju zemlju i obitelj u potrazi za egzistencijom. Sastavljena je od 54.000 šibica, a u Poreču, na izložbi Pro Futura, u konkurenciji 56 autora osvojio je s njom prvo mjesto. Ljubitelji filma lako će pak prepoznati Michaela Corleonea, odnosno Ala Pacina, kako zamišljen sjedi u fotelji. Skulptura Kum inspirirana je, pojašnjava Tomislav, istoimenom filmskom trilogijom. Završena je nakon 18 mjeseci strpljivog rada i 117.000 utrošenih šibica.
Naziv neobične izložbe je “Mozaik – skulpturizam” i mogla se razgledati do 8. listopada. Realizam prikaza, posebno na materijal izrade, zaista je impresivan, napisala je u predgovoru Josipa Bubaš, navodeći da je za izradu skulptura potrebno zen strpljenje.

– Ta je izložba kruna mojeg stvaralaštva. Drago mi je što izlažem u svom rodnom Međimurju – kaže Tomislav koji živi u Podturnu, gdje je kao srednjoškolac i počeo izrađivati prve predmete od šibica. Prvi rad bio mu je most, a potom tvrđava, vjetrenjača, katedrala, dvorac…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije