NA IMANJU HORVAT

FOTO Klonska selekcija pušipela u Svetom Urbanu: Berba je bogata, a budućnost svijetla!

Na imanju Vinarije Horvat u Svetom Urbanu odrađena je berba klonske selekcije pušipela

Riječ je o projektu kojeg već devetu godinu zaredom zajednički provode Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Društvom Hortus Croatiae i Savjetodavne službe, a sve s ciljem brendiranja pušipela kao međimurske zaštićene robne marke.

>> foto Klonska selekcija pušipela u Svetom Urbanu

Od 32 početna klona pušipela koji su u matičnom nasadu na imanju Horvatovih zasađeni 2011. godine, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili 5 klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje predbaznog matičnog nasada na lokaciji znanstveno-nastavnog pokušališta Jazbina.

– U vinogradu obitelji Horvat ovog je proljeća niknuo i bazni matičnjak u kojem će se ubuduće uzgajati materijal za rast sadnica najkvalitetnijeg međimurskog pušipela – istaknuo je dr. Darko Preiner, voditelj projekta s Agronomskog fakulteta čiji su studenti brali i sortirali uzorke 5 odabranih klonova.

Ovogodišnjoj sunčanoj berbi međimurskog ponosa nazočio je i međimurski župan Matija Posavec koji se i sam okušao u poljoprivrednim radovima te nije krio zadovoljstvo projektom.

– Projekt klonske selekcije pušipela završit će iduće godine, a u tom desetogodišnjem razdoblju Međimurska županija je za njegovu provedbu rezervirala i izdvojila gotovo 700 tisuća kuna. Naši vrijedni vinari ovime su dobili tržišnu prepoznatljivost i posebnost, a kvaliteta njihovog rada i ove je godine nagrađena prestižnim Decanterima, pa čak i za pušipel, koji je na svjetskoj razini još uvijek nepoznata sorta što je veliki uspjeh koji nam govori da ipak idemo u pravom smjeru.

Iako početak vinogradarske godine nije obećavao, urod je na kraju i više nego odličan, a kvaliteta grožđa je za zavidnom nivou pa možemo reći da je berba bogata, a budućnost svijetla- komentirao je domaćin, mladi vinar Robert Horvat, a s njime su se složili i predstavnici međimurske podružnice Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Milorad Šubić i Marijan Čižmešija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije