PROBLEM SU NEPOGODNE TEMPERATURE

DAMIR MESARIĆ ‘U Međimurju je ove godine 40 posto manje krumpira nego lani’

U Međimurju je ove godine između 30 i 40 posto manje krumpira nego lani, a na našem području inače je oko 45 posto hrvatske proizvodnje krumpira. Ove ga je godine malo i u ostatku Hrvatske, rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira

Dodao je da su tome pridonijeli vremenski uvjeti, kiše i niske temperature u svibnju i lipnju. Čak su se 27. svibnja ove godine na pojedinim lokacijama u Međimurju temperature spustile na minus jedan stupanj Celzijev te je bio lagani mraz, pišu 24sata.

– Za krumpir su bile pogubne i visoke temperature koje su došle naglo početkom lipnja te su ‘odletjele’ u nebo, i to iznad 30 stupnjeva Celzijevih, a nije bilo moguće navodnjavati. Unatoč smanjenom prinosu, krumpir je dobre kvalitete, ali je sitniji nego lani – rekao je Damir Mesarić. U Belici, na njegovu i obiteljskom gospodarstvu Matije Mesarića, krumpir sade na četrdesetak hektara zemlje.

Od dvije do deset kuna

Ove godine najveće prinose su dale sorte belarosa i arizona, a najviše je podbacila sorta vineta, koje je ujedno i najviše bilo posađeno u Međimurju.

– No nismo mi jedini s manjim prinosima u proizvodnji krumpira. Ove godine podbacile su i europske zemlje, poput Njemačke i Francuske, a u Poljskoj je zbog visokih temperatura pao prinos za 60 do 70 posto u odnosu na prethodne godine. Poljska je inače vrlo specifična. Ona ima najviše površina zasađenih krumpirom, a najmanje prinose. No nikad se nije dogodilo da bi Poljska morala uvoziti krumpir, a sad će to morati – rekao je Damir Mesarić i dodao da je lanjska godina u Hrvatskoj bila jako dobra za krumpir.

Navodi i da je ove godine zbog globalnog zagrijavanja proizvodnja podbacila i u sjevernijim zemljama, poput Nizozemske i Belgije. Tamo, inače, temperature ljeti nisu prelazile 23 stupnja Celzijevih, a sad se penju na iznad 40 stupnjeva Celzijevih.

– Sad se krumpir u Hrvatskoj otkupljuje po kunu i pol, a očekuje se dizanje cijena. Do Nove godine bi porasla na dvije kune. Nakon toga tko zna hoće li biti krumpira i koliko jer se očekuje i nestašica u zemljama EU – rekao je Damir Mesarić.

Na tržnici u Varaždinu kilogram krumpira je ovih dana stajao četiri kune, a na zagrebačkim tržnicama između 2 i 10 kuna.

Mesarići svoj krumpir najviše izvoze u Sloveniju, Mađarsku i Crnu Goru. Na domaćem tržištu isporučuju Hladnjači i jednoj manjoj trgovini. Lani je, kaže, otkupna cijena bila gotovo jednaka – 1,80 ili 1,90 kuna po kilogramu. No proizvođačima je to premalo jer ne uspiju pokriti troškove proizvodnje pa im je isplativije krumpir izvesti jer dobiju više. Mesarić ističe da je naše tržište dosta pogođeno uvozom.

Više pročitajte na portalu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije