U HOTELU PARK

FOTO Hrvatsko geografsko društvo organiziralo 7. međunarodni geografski kongres u Čakovcu

U Čakovcu se od 9. do 11. listopada održava Sedmi hrvatski geografski kongresa, s međunarodnim sudjelovanjem

Otvoren je danas u hotelu Park uz nazočnost saborske zastupnice, izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Sunčane Glavak , međimurskog župana Matije Posavca i Zorana Vidovića, dogradonačelnika Grada Čakovca.

– Ove 2019. godine Hrvatsko geografsko društvo, u suorganizaciji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Geografskim odjelom Sveučilišta u Zadru organizira sedmi nacionalni geografski kongres u Čakovcu, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Međimurske županije i Grada Čakovca – istaknuo je uvodno, pozdravljajući okupljene, predsjednik Hrvatskog geografskog društva i Organizacijskog odbora 7. hrvatskog geografskog kongresa izv. prof. dr. sc. Danijel Orešić.

>> FOTO Hrvatsko geografsko društvo organiziralo 7. međunarodni geografski kongres u Čakovcu

Rekao je Hrvatsko geografsko društvo (HGD) osnovano je još daleke 1897. godine i po tome je jedno od najstarijih u svijetu, a svakako najstarije u ovom dijelu Europe. Osnovni cilj Društva je popularizacija, promocija i unaprjeđivanje geografskih znanja i istraživanja, kao i suradnja sa sličnim i srodnim društvima u zemlji i inozemstvu. U skladu s tim Hrvatsko geografsko društvo organizira razne djelatnosti, a posebno mjesto ima organizacija znanstvenih i stručnih skupova.

Različiti skupovi se redovito organiziraju nakon drugog svjetskog rata, no ponosni smo na Prvi hrvatski geografski kongres koji je održan već 1995. godine, te redovitim nastavkom organizacije nacionalnih geografskih kongresa svake četiri godine, ne umanjujući rad na drugim znanstvenim i stručnim skupovima.

Organizacijom hrvatskih kongresa geografa u različitim dijelovima naše domovine Hrvatsko geografsko društvo primjenjuje regionalni pristup. Prethodnih šest održana su u Zagrebu (1995.), Lovranu (1999.), Zadru (2003.), Poreču (2007.), Osijeku (2011.) i Trogiru (2015.). Slijedom zaključaka 6. hrvatskog geografskog kongresa, ovogodišnji kongres organiziran je u Međimurju, a za grad domaćin odabran je Čakovec. U ovoj odluci geografi su se vodili i željom da se priključe obilježavanju 100. obljetnice pripojenja Međimurja matici zemlji.

– Na nacionalnom kongresu, geografima je opći cilj sagledavanje razvoja znanstvenog polja geografije, odnosno praćenje rezultata istraživanja geografije i srodnih znanosti koje se bave prostorno orijentiranim istraživanjima, ponajprije u Hrvatskoj, ali i zemljama u okruženju, pa i šire, tako da su nacionalni kongresi uvijek organizirani s međunarodnim sudjelovanjem. Na kongres je prijavljeno više od 60 izlaganja, a predavači dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije – rekao je uvodničar i dodao kako se izlagači se mahom bave aktualnim razvojnim pitanjima, a bit će riječi i o metodologiji i suvremenoj tehnologiji u znanstvenim istraživanjima.

Među izlaganjima brojne su teme koje se odnose na demografska i demogeografska pitanja, pitanja transformacije i percepcije urbanog i ruralnog prostora, te ekonomskogeografske teme, među njima napose one koje se odnose na ulogu, važnost i mogućnosti turizma i prometa. Predstavljaju se i brojna vrijedna geomorfološka, klimatološka, hidrogeografska i geoekološka istraživanja.

Pozornost će također privući niz aktualnih tema iz edukacijske geografije. Provedena istraživanja ukazuju na važnost, aktualnost i primjenjivost geografskih istraživanja za dobrobit zajednice, te na potrebu prepoznavanja uloge prostora, važnosti funkcionalne prostorne organizacije i prakse dobrog upravljanja prostorom kao temeljne društvene vrijednosti.

Zoran Vidović je, pozdravljajući okupljene, govorio o komparativnim prednostima grada koji je prije svega prijatelj djece, ali i prijatelj svakoga, grada koji svakog dočekuje i ispraća široka i otvorena srca pa je glede toga izrazio radost što su geografi upravo za svoj skup odabrali takav grad u kojem im je zaželio dobrodošlicu. Spomenuo je i dobru suradnju Grada s domaćim geografima, a članovima Društva čestitao je i 120-tu obljetnicu njihovog djelovanja.

Učinio je to u ime žitelja Međimurja i Matija Posavec koji nije mogao skriti sijaset prepoznatljivih turističkih i inih sadržaja kao i destinacija čime se Međimurje ponosi pritom izrazivši zahvalnost što za ovaj skup geografi odabrali upravo Međimurje gdje će se moći uvjeriti u bogatstvo njegovih raznolikosti.

– Želim da se ugodno osjećate u županiji koja je europska destinacija izvrsnosti i odnedavno najuspješnija županija kontinentalnog turizma – bila je posljednja poruka župana. Sunčana Glavak, rođena Međimurka, je također izrazila radost što se sve to ovih dana odvija u Međimurju. Pohvalila je njihov rad te istaknula kako su možda i previše samozatajni.

Pozvala je da budu glasnije pogotovo u slučajevima nekih neadekvatnih intervencija u prostoru, a još je i dodala kako je njihov doprinos znanosti nemjerljiv. Pohvalila je teme stavljene na dnevni red kongresa, poglavito one koje se odnose na demografiju.

Izlaganja se nastavljaju u četvrtak 10. listopada od 9 do 17.30 sati kada slijede zahvale sudionicima i zatvaranje radnog dijela kongresa. Dio sudionika nastavit će se družiti na cjelodnevnom terenskom dijelu kongresa po Međimurskoj županiji tijekom petka, 11. listopada.

Sa svečanog otvaranja opravdano su bili odsutni predstavnici svih turističkih zajednica unutar Međimurske županije, ali su sudionicima zaželjeli plodonosan rad.

Okupljenima su se obratili prorektori i pročelnici Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru dok je kongres otvorio izv. prof. dr. sc. Danijel Orešić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije