PREZIMIT ĆE U NASTAMBI

NOVI PAR VJEVERICA U PERIVOJU ZRINSKIH Ivica i Marica novi su stanovnici čakovečkog parka!

Riječ je o iskusnom paru koji je već imao nekoliko legla, pa se može očekivati da će imati i mlade

Prošlog četvrtka u nastambu postavljenu u Perivoju Zrinskih uselio se novi par crvenih vjeverica. Nastavak je to projekta “Repopulacija obične ili crvene vjeverice u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a koji u suradnji sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba, Gradom Čakovcem, Javna ustanova Međimurska priroda i tvrtkom “Cedrus” d.o.o. Čakovec, provode učenici I. osnovna škola Čakovec.

Učenici nisu krili oduševljenje novim stanovnicima čakovečkog parka. Sedmogodišnja mužjak i ženka odmah su dobili imena – Ivica i Marica. Za razliku od Pere i Zrinke, para vjeverica koji je iz nastambe izašao na proljeće, riječ je o iskusnom paru koji je već imao nekoliko legla, pa se može očekivati da će imati i mlade. Novi će par vjeverica u nastambi prezimiti, te na proljeće biti pušten u Perivoj Zrinskih.

>> Ivica i Marica novi stanovnici Perivoja Zrinskih

To je dio projekta Repopulacija obične ili crvene vjeverice na područje Perivoja Zrinski u Čakovcu. U projektu sudjeluju i osnovnoškolci. Koji su, među ostalim, osmislili logotip projekta te tijekom terenske nastave rade na monitoringu vjeverica. Uoči dolaska novog para uredili su im nastambu. Postavili su stelju te vjevericama rasporedili hranu. Vjeruje se kako će se vjeverice dobro prilagoditi životu u Perivoju te pridonijeti cilju projekta – ojačavanju populacije crvenih vjeverica u prirodi.

Crvena vjeverica (Sciurus vulgaris) jedina je europska vrsta iz porodice Sciuridae. Prema IUCN-ovom popisu ugroženih vrsta populacija im je u opadanju. Najviše ih ugrožavaju gubitak i fragmentacija staništa, a u nekim dijelovima Europe i siva vjeverica, invazivna vrsta doseljena iz Sjeverne Amerike. Crvene vjeverice imaju veliku ekološku ulogu u procesu prirodnog pošumljavanja te održavanju prirodne ravnoteže.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije