projekt Nove prakse

AKTUALNE TEME Otvorenje izložbe ‘Politički performans’ autora Zvonimira Dobrovića 10. listopada u zgradi Scheier

Izložba 'Politički performans' detaljno mapira topografiju političkih performansa u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina tijekom kojih je politička i društvena klima doživjela niz previranja

U četvrtak, 10. listopada, s početkom u 18 sati održat će se otvorenje izložbe koja u zgradu Scheier i centar Čakovca dovodi aktualne teme društveno angažiranih i aktivističkih performansa koji su obilježili hrvatski kulturni i medijski prostor od 2000. do danas.

Riječ je o izložbi Zvonimira Dobrovića pod nazivom ‘Politički performans’. Zvonimir Dobrović je kustos, producent i kulturni menadžer. Kao umjetnički direktor udruge Domino poznat je i kao osnivač Queer Zagreb festivala, festivala Perforacije, ali i brojnih drugih međunarodnih projekata. Svoja predavanja o menadžmentu u kulturi i kuriranju, među ostalim,držao je i na američkim sveučilištima Columbia i NYU.

Autor će povodom izložbe više o svojem radu, umjetnosti, aktivizmu i performansu otkriti na javnom razgovoru koji će se održavati u zgradi Scheier u srijedu, 16. listopada, s početkomu 18 sati.

Izložba ‘Politički performans’ detaljno mapira topografiju političkih performansa u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina tijekom kojih je politička i društvena klima doživjela niz previranja, uz istovremen razvoj civilnog sektora, a ponekad i uz veliku reakciju i uključivanje građana u protestne akcije.

Izložba predstavljanja djelovanja širokog raspona umjetnika i različitih pristupa društvenom promišljanju, no isto tako i iscrtava tijek razvoja snažnog mirovnjačkog i ljudskopravaškog pokreta, pojavljivanje queer pokreta i njegov jasni razvoj u današnju borbu za trans prava, inicijativa za obranu javnih prostora, slobode medija, kontinuiranu borbu za ženska i manjinska prava te recentnijeg otpora neokonzervativizmu i mnogih drugih.

Obuhvaća svima dobro poznate performanse, kao što je Labrovićev Referendum o zaštiti svećenika od pedofilije, Šetnja kao lady Godiva Vlaste Delimar, KroaTisch – EU Freundschaft Željka Zorice Šiša, Volim Zagreb Slavena Tolja, akcije protiv refašizacije društva Ine Sladić Zeko i potočić, Crno sunce inicijative Kulturnjaci 2016 i seriju performansa Brune Isakovića O lijepa, o draga, o slatka slobodo. Uz njih će se predstaviti i radovi tematski vezani uz društvene promjene kao što su Duchampovi svjedoci Milijane Babić, Superevolucija Marka Markovića, Hrvatska narodna predaja Selme Banić i Zbor Kate Mijatović.

Platforma za Društveni centar Čakovec u suradnji s Međimurskom županijom razvija model sudioničkog upravljanja zgradom Scheier u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier.

Novim praksama se uspostavlja višenamjenski društveno-kulturni centar u zgradi Scheier opremljen za kreiranje novih sadržaja, potiče kvalitetnaprogramska produkcija i prezentacija kroz javne pozive za društveno-kulturne i umjetničke programe.

Cilj je pružiti potporu suvremenim društveno-kulturnim i umjetničkim programima koji se bave aktualnim društveno-kulturnim temama, interaktivnim i kritičkim pristupom kroz izložbe, predstave, performans, film, instalacije, intervencije, koncerte, edukacije i sl.

Najave nadolazećih društveno-kulturnih i umjetničkih programa u zgradi Scheier podržanih kroz projekt Nove prakse:

– 18.10.2019. u 18 sati – Čudesni svijet nadnaravnih bića, Iva Lulić

– 2.11.2019. u 20 sati – Gušenje polikromije i Muzej lomova, Zagušljivi dim i Tina Čatlaić

– 2.11.2019. u 18 sati – Das Unbehagen, Bojan Koštić

– 9.11.2019. u 18 sati – Zauvijek, Monika Rusak

– 15.11.2019. u 11 i 30 sati – Priča o sloniću Babaru, Danijela Petrić i udruga Mala opera

– 17.11.2019. u 18 sati – Kao prvo – Zagonetno drvo, Matija Bobek

– 22.11.2019. u 18 sati – III_IV, Vana Gaćina

– 9.12.2019. u 18 sati – #pivilion_dot_net, Dina Karadžić i umjetnička organizacija Format C.

– Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je slobodan – stoji u najavi.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn.

Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije