UČILE O SAMOOBRANI

FOTO Sedamdesetak polaznica sudjelovalo na dvodnevnom kampu samoobrane za žene u Čakovcu

U organizaciji Udruge samoobrana Međimurje uz suorganizaciju Društva socijalnih radnika Međimurja održan je dvodnevni kamp samoobrane za žene

Riječ je događaju koji se bavio općenito problematikom nasilja, njegovim posljedicama, ali što je također vrlo važno, pitanjima je li moguće i kako preventivno djelovati. Nasilje je svugdje prisutno, od nasilja u obitelji, međuvršnjačkog nasilja, nasilja na ulicama, napadaju se službenici na radnim mjestima.

Socijalni radnici već neko vrijeme skreću pozornost na teške i neprihvatljive uvjete rada jer su izloženi napadima, prijetnjama pa i ugrožavanjem života. Samo u proteklih 10 godina djelatnici međimurskog Centra za socijalnu skrb bili su napadnuti verbalno i fizički više od 250 puta. Bilo je i pokušaja ubojstva. Upravo je stoga jedan od ciljeva, osvjestiti situaciju u kojoj žive i rade, a ona je već odavno opasna, moglo se čuti na otvorenju Kampa.

>> Samoobrana za žene

Nasilje je veliki problem koji sa sobom nosi i posljedice. Bilo je to jasno vidljivo i iz vrlo konkretnih predavanja i primjera održanih u sklopu Kampa, a na kojem su izlagali stručnjaci iz područja prava, psihologije, socijalnog rada i samoobrane. Nasilje ostavlja posljedice na žrtve, one su uglavnom trajne, s njima moraju živjeti. Žrtve, osim toga, nerijetko svakodnevno susreću svog napadača i nema sustavnih riješenja i mehanizama kako takvu praksu promijeniti.

Kamp samoobrane za žene bio je prilika da se progovori i o samom sukobu, što mu prethodi, kako uočiti potencijalne opasnosti, kako ga izbjeći. Razumijevanjem nasilja mogu se pronaći adekvatni i učinkoviti odgovori na njegove uzroke i manifestacije. Upravo je zato izuzetno važna edukacija i prevencija, istaknuto je na Kampu, jer pravom i pravovremenom reakcijom u stresnoj situaciji, moguće je čak i zaustaviti nasilje.

Osim predavanja, na kampu samoobrane za žene održane su i dvodnevne radionice za sve polaznice na kojima su svladavale tehnike obrane od hvata za ruku, rame, obrane od udaraca te kako odgovoriti na nasilje i prijetnje u vozilu. Na Kampu koji se održavao 28. i 29. rujna u Konferencijskoj dvorani hotela Castellum u Čakovcu i sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole, sudjelovalo je 70-ak žena, od kojih je većina socijalnih radnica iz Novog Marofa, Varaždina, Zagreba, Čakovca, Ludbrega, Valpova, Karlovca, Rijeke, Virovitice, Slavonskog Broda, Samobora te iz Slovenije.

Teme predavanja bile su ‘Psihološkom samoobranom protiv psihičkog zlostavljanja’ koje je održala Berta Bacinger Klobučarić, prof. psihologije sa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske Županije, zatim ‘Utjecaj nasilnog ponašanja u obitelji na razvoj djece’ psihologa Andreja Pregeja iz Centra za socijalnu skrb Čakovec, ‘Tijek kaznenog postupka i prava žrtava kaznenih djela’, Barbare Oreški, voditeljice ureda Varaždin iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Renata Sever, dipl. soc. radnica iz Udruge socijalnih radnika Međimurske županije govorila je o nasilničkom ponašanju u psihosocijalnom radu, a predavanje ‘4 faze sukoba’ održao je Kristijan Družeta, glavni instruktor IKMF Krav Maga Hrvatske, stručnjak za sigurnost i zaštitu VIP osoba, autor dviju knjiga na temu samoobrane i zaštite VIP osoba, vanjski suradnik Kineziološkog Fakulteta, vanjski suradnik i pisac članaka u časopisu Hrvatski Vojnik, bivši instruktor Vojne policije Ministarstva oružanih snaga RH.

Predavanje ‘Zaštita od potencijalno opasnih korisnika i korisnica u ustanovama i na terenu’ održao je Ante Goleš, predsjednik Udruge Samoobrana Međimurje, fitness trener i trener samoobrane, voditelj Centra samoobrane Čakovec i policijski službenik IJP PUM-e.

– Zahvaljujemo svima koju su sudjelovali u organizaciji kampa i sponzorima; Grad Čakovec, Hrvatska udruga socijalnih radnika, Centar za socijalnu skrb Čakovec,IKMF Krav Maga Hrvatska, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Ureda Varaždin, Sigurna kuća Čakovec, kao i svim sudionicima i predavačima, te medijima koji prate i podržavaju naš rad – poručili su iz udruge. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije