DAN OTVORENIH VRATA

FOTO Azil Prijatelji Čakovec obilježio Svjetski dan zaštite životinja: Više od 500 pasa čeka na udomljavanje!

Svi psi koji su trenutno smješteni u skloništu potpuno su izliječeni, sanirane su im ozljede i bolesti, cijepljeni su, mikročipirani, a većina je i sterilizirana, odnosno kastrirana, što znači da su spremni za udomljavanje i strpljivo čekaju svog budućeg vlasnika

Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec i ove se godine pridružilo obilježavanju Svjetskog dana zaštite životinja koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada. Tim su povodom održali press konferenciju posvećenu pravima životinja i Dan otvorenih vrata s ciljem poticanja na udomljavanje.

Svjetski dan zaštite obilježava se od 1929. godine te je posvećen pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

>> Azil Prijatelji Čakovec obilježio Svjetski dan zaštite životinja

Prigodnim aktivnostima tradicionalno ga obilježava i međimursko Sklonište za životinje Prijatelji, čija nas je voditeljica Aleksandra Hampamer upoznala s aktualnostima, kapacitetom i radom skloništa u 2019. godini.

Više od 500 spremno pasa čeka na svoje udomitelje

U ovom trenutku brinu o 560 pasa što je još uvijek velika brojka, no njima zadovoljavajuća upravo zato što su početkom godine imali čak njih 800. Takva zasićenost rezultat je prošlogodišnjeg projekta kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja.

– U ovoj godini konačno imamo manji broj primljenih pasa, što se zadnji puta ponovilo 2009. godine. Ta brojka je počela polako padati, što znači da smo uspjeli nešto i ostvariti. I dalje vršimo svojevrstan pritisak na ministarstvo i jedinice lokalne samouprave te predlažemo da se projekt kastracije nastavi i ove godine, prije zime, da se posjećuju naselja i da se situacija raščisti. Postupno se ponavlja slučaj novih štenaca, što govori da, ako se problem ne riješi, opet može doći do ponavljanja iste priče od lani, ispričala je.

Svi psi koji su trenutno smješteni u skloništu potpuno su izliječeni, sanirane su im ozljede i bolesti, cijepljeni su, mikročipirani, a većina je i sterilizirana, odnosno kastrirana, što znači da su spremni za udomljavanje i strpljivo čekaju svog budućeg vlasnika.

S obzirom na to da je Sklonište Prijatelji Čakovec jedno od 6 ‘no-kill’ skloništa u Hrvatskoj, što znači da se svakom psu daje prilika da dobije novi i dobar dom te je zabranjeno usmrćivanje pasa, neki na njihovoj adresi žive već desetak godina i teško su udomljivi.

Psima su osigurane nove kućice te dvorišta za igru i rastrčavanje

– Ove smo godine radili i na samom uređenju skloništa pa su tako nastala brojna dvorišta koja su sada pravilno opremljena, imaju krov koji djelomično prekriva boks, a kućice radimo od aluminijskih panela, koje su bolje za održavanje te iz psi ne grizu pa tako i potraju malo duže. Do kraja godine cilj nam je završiti ispuste, tako da svaki boks ima malo dvorište i da psi ne borave u skučenom prostoru.

Do kraja tekuće godine uredit će se i stacionarno-medicinski dio koji će biti sastavljen od doniranih stambenih kontejnera te će se postaviti za sve bolesne pse i pse kojima je potrebna određena njega nakon operativnih zahvata.

– Također, uskoro nam dolazi i Edukacijsko-volonterski centar u sklopu projekta S.N.A.G.A., gdje ćemo moći održavati radionice i predavanja za naše redovite posjetitelje, djecu iz vrtića i škola, dodala je.

Hladniji dani su već započeli, a time je pokrenuto i prikupljanje donacija koje će im pomoći pri opremanju skloništa za zimske uvjete, stoga pozivaju sve građane, tvrtke, ustanove da im pomognu financijskom donacijom ili donacijom drva, dekica, slame, stare odjeće, hrane, zdjelica i slično. Dan otvorenih vrata traje do 17 sati, no možete ih posjetiti i ostale dane te ih razveseliti svojom donacijom ili udomljenjem!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije