ODOBRENI PROJEKTI

DOBRE VIJESTI U Međimurje stiglo više od 1.5 milijuna kuna za razvoj turističkih potencijala i infrastrukture

Za uređenje Interpretacijskog centra 'Dravski zlatari' u Donjem Vidovcu odobreno je 560 tisuća kuna

Temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini raspisanog od strane Ministarstva turizma, Međimurskoj županiji ove je godine odobren jedan od najvećih iznosa sredstava po pojedinim županijama – 1.387.000,00 kuna. U Muzeju grada Iloka zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, 2. listopada 2019. godine potpisala je s ministrom turizma Vlade Republike Hrvatske Garijem Cappellijem ugovore o sufinanciranju.

– Međimurska županija prijavila je zadnju fazu ekomuzeja “Međimurje malo” za što je odobreno 350.000 tisuća kuna, a ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna. Po ovom smo programu već u dva navrata dobili novčanu potporu od Ministarstva turizma, što samo potvrđuje da je projekt prepoznat kao kvalitetan turistički proizvod. 

Turizam strateški razvijamo temeljem programa poput “Masterplana razvoja turizma” i “Marketinške strategije”, a za naredno razdoblje odlučili smo se za izradu “Studije upravljanja kvalitetom turizma”. Za studiju nam je putem  ovog programa odobreno 190.000 kuna – kazala je zamjenica župana Sandra Herman dodavši kako se u Međimurju o razvoju turizma strateški razmišlja, čemu su dokaz vrlo kvalitetni i inovativni proizvodi, ali i izvrsni statistički pokazatelji broja noćenja i dolazaka turista te prepoznatljivost brendiranja Međimurja kao vrlo atraktivne kontinentalne turističke destinacije.

– Javna turistička infrastruktura sastavni je dio ukupne turističke ponude svake destinacije i upravo zato kroz ovaj program želimo kontinuirano poticati ulaganja u stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernije prostorne distribucije potražnje. Tijekom posljednje četiri godine uložili smo ukupno 88,6 milijuna kuna za 263 projekta, a kako bi poseban naglasak stavili na održivi razvoj turizma od ove godine smo sufinancirali i studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planovima – istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti temeljem Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Od ukupno 67 razvojnih projekata, 21 se odnosi na uređenje plaža, 22 za centre za posjetitelje i interpretacijske centre, 8 za javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma, 8 za studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te 8 za studije upravljanja kvalitetom u turizmu.

Osim Međimurske županije, svoje su programe prijavile i općine Goričan i Donji Vidovec, pa je tako za uređenje Interpretacijskog centra “Dravski zlatari” u Donjem Vidovcu odobreno 560.000,00 kn, dok je Općina Goričan, čiji je ugovor potpisao načelnik Općine Goričan Mario Moharić za Interpretacijski centar, dobila 287.000,00 kn.

– Svi navedeni projekti su u skladu s Masterplanom razvoja turizma Međimurske županije te usuglašeni s Međimurskom županijom i Turističkom zajednicom Međimurske županije, čiju potporu imaju kako u logističkom smislu, tako i u smislu daljnje realizacije – istaknuo je voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Osim Međimurske županije i dviju općina, privatnim pravnim osobama iz Međimurske županije dodijeljena  su sredstva temeljem Programa “Konkurentnost turističkog gospodarstva”: City projekt d.o.o., Čakovec; “Povećanje standarda i kvalitete hotela Castellum – 90.000,00 kn, OPG Anton Kojter, Sveti Urban; “Uređenje vinotočja” – 30.000,00 kn, OPG Marijan Hren, Brezje; “Ulaganje u ruralnu kuću za odmor” – 40.000,00 kn, Biciklopedija d.o.o., Čakovec; “IT tehnologije” – 30.000,00 kn.

Ukupno temeljem javnog poziva i programa za privatne pravne osobe “Konkurentnost turističkog potencijala”, u Međimurje je stiglo više od 1.5 milijun kuna. Javni poziv bio je otvoren od 26. travnja do 28. lipnja 2019. godine, a Odluku o odabiru projekata možete vidjeti klikom ovdje.

Podsjetimo da su potpore dodijeljene tijekom Dana Hrvatskog turizma 2019. na kojima je Međimurje u kategoriji “Najbolja kontinentalna destinacija Republike Hrvatske” proglašeno pobjednikom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije