PREDSTAVLJENA BROŠURA 'SIGURNO BEZ GLUTENA'

FOTO U Čakovcu održan edukativni skup za one koji žive i rade s bolesnima od celijakije

Za pripremu sigurnog obroka važna je stručna edukacija. Predstavljena je knjižica s receptima za jednakopravnu prehranu djece s medicinski propisanom dijetom bez glutena

Edukativni skup za one koji rade i žive s bolesnima od celijakije Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske MŽ provodi EU projekt ‘I ja želim siguran obrok’. Za pripremu sigurnog obroka važna je stručna edukacija. Predstavljena je knjižica s receptima za jednakopravnu prehranu djece s medicinski propisanom dijetom bez glutena.

U četvrtak je u zgradi Scheier u Čakovcu održan edukativni skup za osobe koje žive, rade i pripremaju hranu za djecu koja nažalost moraju koristiti medicinski propisanu dijetu. Zbog toga te osobe moraju znati pravila, prihvatiti praktične savjete za pripremu bezglutenskog obroka u predškolskim i školskim ustanovama.

Edukativni skup održan je pod nazivom Sigurno bez glutena. Prije toga o bolesti celijakije govorio Igor Šegović. dr. med. specijalist pedijatrije i subspecijalist dječje gastroenterologije. Radi na Odjelu pedijatrije Županijske  bolnice Čakovec.

>> U Čakovcu održan edukativni skup za koje koji žive i rade s bolesnima od celijakije

Kazao je u uvodu da osim općih i najčešćih bolesti u dječjoj dobi, kao što se infekcije dišnog i probavnog sustava, najviše se bavi liječenjem djece sa bolovima u trbuhu, djecom s opstipacijom ili proljevom, slabijim napredovanjem na tjelesnoj masi, djecom sa poremećajem prehrane, djecom sa alergijama na hranu, djecom sa gastroezofagealnim refluksom, ali i bilo kojom bolešću iz područja. Dodao je kako želi svome kraju dati svoj puni doprinos u  upoznavanju te vrste bolesti te biti od koristi onima koji se moraju s njome nositi i biti od koristi ljudima koji se intenzivnije bave tim problemom.

Rekao je kako je celijakija bolest o kojoj se danas premalo zna, a od nje obolijeva 1:100 osoba u populaciji. Naglasio je kako je danas vrlo lako i jeftino prepoznajemo po uočenim simptomima pa je stoga važno na vrijeme postavili dijagnozu, a ne kao što je, nažalost, još i danas vrijeme od uočavanja simptoma i postavljanja dijagnoze predugo, preko 10 godina.

Istaknuo je kako je po postavljenoj dijagnozi nužna žurna terapija.

– Terapija je prehrana u kojoj se ne  nalaze uzroci celijakije, a to je gluten. Terapija mora biti striktna i mora biti doživotna – istaknuo je.

Većina nas je te večeri dobila znatno jasniju sliku o toj bolesti, a upravo zato jer je doktor Šegović govorio rječnikom primjerenom svakome i tada takva i bilo koja druga predavanja postaju i ostaju prepoznata i svrsi shodna.

Pomoć u još boljem upoznavanju te bolesti dala nam je Diana UvodićĐurić, dr. med. spec. školske medicine govoreći na temu ‘S celijakijom u školu, na igru, posao.’ Naglasila je kako kvaliteta života oboljelih ovisi o njihovom pridržavanju bezglutenskih dijeta.

Rekla je kako su djeca posebno osjetljiva skupina, a što postaju stariji sve se više odupiru toj vrsti prehrane.

– Naročito do bura i oluja dolazi kod adolescenata – istaknula je slikovito te navela načine na kojoj toj populaciji moramo i možemo pomoći. Najprije je to bolja dostupnost bezgluteinske prehrane u vrtićima i školama, restoranima  iznijevši jednu zanimljivu terapiju, a to su boravci u tzv. bezglutenskim kampovima.

Dala nam je niz savjeta kako se s tom bolešću treba nositi obitelji poručivši.

– Vi prisutni možete osobnom voljom pomoći bolesnima i na nama je velika
odgovornost u pomoći. Pohvalila je važnost oformljene Udruge, a prepoznate diljem naše države i šire.

Marija Goričanec, predsjednica Udruge, je predstavila netom izdanu brošuru imena ‘Sigurno bez glutena’. Navela je kako se u njoj nalaze pravila i praktični savjeti u kuhinji kod pripreme i izboru namirnica za siguran bezglutenski  obrok. Istaknula je kako je brošuru pripremila Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, a tiskana u sklopu E projekta I ja želim siguran obrok.

Udruga djeluje šest godina uz stručnu podršku liječnika gastroenterologa i nutricionista, održavanja edukacija, radionica za pripremu bezglutenske prehrane te sudjelovanjem na manifestacijama zdrave hrane. Istaknula je neke tvrtke koje su sigurne u proizvodnji takve hrane, a pohvalno se izrazila i o tiskanoj Kuharici koju su s praktičnim receptima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije