Za pripremu sigurnog obroka važna je stručna edukacija. Predstavljena je knjižica s receptima za jednakopravnu prehranu djece s medicinski propisanom dijetom bez glutena
Edukativni skup za one koji rade i žive s bolesnima od celijakije Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske MŽ provodi EU projekt ‘I ja želim siguran obrok’. Za pripremu sigurnog obroka važna je stručna edukacija. Predstavljena je knjižica s receptima za jednakopravnu prehranu djece s medicinski propisanom dijetom bez glutena.
U četvrtak je u zgradi Scheier u Čakovcu održan edukativni skup za osobe koje žive, rade i pripremaju hranu za djecu koja nažalost moraju koristiti medicinski propisanu dijetu. Zbog toga te osobe moraju znati pravila, prihvatiti praktične savjete za pripremu bezglutenskog obroka u predškolskim i školskim ustanovama.
Edukativni skup održan je pod nazivom Sigurno bez glutena. Prije toga o bolesti celijakije govorio Igor Šegović. dr. med. specijalist pedijatrije i subspecijalist dječje gastroenterologije. Radi na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec.
Kazao je u uvodu da osim općih i najčešćih bolesti u dječjoj dobi, kao što se infekcije dišnog i probavnog sustava, najviše se bavi liječenjem djece sa bolovima u trbuhu, djecom s opstipacijom ili proljevom, slabijim napredovanjem na tjelesnoj masi, djecom sa poremećajem prehrane, djecom sa alergijama na hranu, djecom sa gastroezofagealnim refluksom, ali i bilo kojom bolešću iz područja. Dodao je kako želi svome kraju dati svoj puni doprinos u upoznavanju te vrste bolesti te biti od koristi onima koji se moraju s njome nositi i biti od koristi ljudima koji se intenzivnije bave tim problemom.
Rekao je kako je celijakija bolest o kojoj se danas premalo zna, a od nje obolijeva 1:100 osoba u populaciji. Naglasio je kako je danas vrlo lako i jeftino prepoznajemo po uočenim simptomima pa je stoga važno na vrijeme postavili dijagnozu, a ne kao što je, nažalost, još i danas vrijeme od uočavanja simptoma i postavljanja dijagnoze predugo, preko 10 godina.
Istaknuo je kako je po postavljenoj dijagnozi nužna žurna terapija.
– Terapija je prehrana u kojoj se ne nalaze uzroci celijakije, a to je gluten. Terapija mora biti striktna i mora biti doživotna – istaknuo je.
Većina nas je te večeri dobila znatno jasniju sliku o toj
bolesti, a upravo zato jer je doktor Šegović govorio rječnikom
primjerenom svakome i tada takva i bilo koja druga predavanja
postaju i ostaju prepoznata i svrsi shodna.
Pomoć u još boljem upoznavanju te bolesti dala nam je
Diana
Uvodić–Đurić, dr. med. spec.
školske medicine govoreći na temu ‘S celijakijom u školu, na
igru, posao.’ Naglasila je kako kvaliteta života oboljelih ovisi
o njihovom pridržavanju bezglutenskih dijeta.
Rekla je kako su djeca posebno osjetljiva skupina, a što postaju stariji sve se više odupiru toj vrsti prehrane.
– Naročito do bura i oluja dolazi kod adolescenata – istaknula je slikovito te navela načine na kojoj toj populaciji moramo i možemo pomoći. Najprije je to bolja dostupnost bezgluteinske prehrane u vrtićima i školama, restoranima iznijevši jednu zanimljivu terapiju, a to su boravci u tzv. bezglutenskim kampovima.
Dala nam je niz savjeta kako se s tom bolešću treba nositi obitelji poručivši.
– Vi prisutni možete osobnom voljom pomoći bolesnima i na nama je
velika
odgovornost u pomoći. Pohvalila je važnost oformljene Udruge, a
prepoznate diljem naše države i šire.
Marija Goričanec, predsjednica Udruge, je predstavila netom izdanu brošuru imena ‘Sigurno bez glutena’. Navela je kako se u njoj nalaze pravila i praktični savjeti u kuhinji kod pripreme i izboru namirnica za siguran bezglutenski obrok. Istaknula je kako je brošuru pripremila Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, a tiskana u sklopu E projekta I ja želim siguran obrok.
Udruga djeluje šest godina uz stručnu podršku liječnika gastroenterologa i nutricionista, održavanja edukacija, radionica za pripremu bezglutenske prehrane te sudjelovanjem na manifestacijama zdrave hrane. Istaknula je neke tvrtke koje su sigurne u proizvodnji takve hrane, a pohvalno se izrazila i o tiskanoj Kuharici koju su s praktičnim receptima.